Kultura

Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete

Městské divadlo Brno připravilo pro své diváky premiéru komedie Williama Shakespeara Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v režii Romana Poláka.

Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete
Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete
Jedna z nejlepších a nejoblíbenějších komedií z tvorby velkého alžbětince Williama Shakespeare svým názvem v angličtině Twelfth Night odkazuje k dvanácté noci po narození Páně, která byla druhdy zasvěcena karnevalovému bendění a bláznění, spjatému s výsadou postavit vše na hlavu. Pro svátek dvanácté noci byly příznačné veselé pijatyky, mumraje a maškarády všeho druhu, smazávající rozdíl mezi pohlavím a stavem. Je to jediná Shakespearova hra, která má podvojný název. Má také něco jako podvojného ducha: bláznivé veselí se v ní mísí s melancholickým smutkem, obrazně naznačujícím, že čas radovánek má na mále. Shakespeare tu důmyslně kombinuje různorodé tóny romantické komedie a frašky. Na samém začátku se dívka jménem Viola převleče za chlapce. Bláznivý nápad. Ale převlek vždy slouží jako maska a často taková, díky níž lze říkat pravdu. Viola v přestrojení nastoupí do služby u vévody Orsina a tam zjistí, že také on nosí jakousi masku, ani ne snad proto, aby klamal druhé, jako sebe. Zdá se, že Orsino je zblázněný do urozené Olivie. Ale po pravdě řečeno, spíš než Olivii bláznivě miluje zamilovanost samu. Olivie si také narcistně pěstuje své emoce: kochá se v žalu pro zemřelého bratra a ve svém bláznovství se odříká světa obecně a mužů zvlášť. Ovšem jako u většiny podobných sebetrapičů její uměle pěstované odříkání bere rychle za své, a zblázní se do vévodova posla Cesaria. Aby vše bylo ještě bláznivější, zamiluje se Viola do svého pána. Nedosti na tom. Ten Cesario, kterého miluje Olivie, není ten, nýbrž ta, totiž Viola převlečená za Cesaria. Ale ani to Shakespearovi nestačí, neboť je tu třetí háček: Viola má bratra Sebastiana. Jsou to dvojčata k nerozeznání, každý si je pořád plete, a Olivie především... No, k zbláznění. Večer tříkrálový je nepochybně jednou z nejkrásnějších Shakespearových komedií lásky, kterým se často říká komedie sváteční či karnevalová.

V hlavních rolích inscenace Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete vystoupí Petr Gazdík jako Orsino, Pavla Vitázková jako Olivie, Hana Holišová nebo Hana Kováříková jako Viola a Sebastian. Premiérová představení můžete zhlédnout v sobotu 13. prosince 2008 v 19,30 hodin a ve středu 31. prosince 2008  v 18 hodin na Činoherní scéně MdB.

Foto archiv MdB

Editor: Janinka
Vytvořeno: 06.12.2008 10:45
Poslední změna: 09.12.2008 11:46

RSS

Hodnocení: 4.75 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz