Společnost

Betlémy na Pražském hradě

Od 20. listopadu 2008 do 4. ledna 2009 opět ožije Nejvyšší purkrabství Pražského hradu už třetím ročníkem výstavy Betlémy.

Betlémy na Pražském hraděPůvabná výstava několika desítek betlémů ze starých i současných dílen nabídne opět vzácné unikáty. K vidění budou dřevěné betlémy, jesličkové archy, papírové betlémy i podmalby na skle. Letos můžeme navíc obdivovat i repliku staré jesličkové loutkové hry, která Pražany bavila před více než sto lety, krásné ukázky betlemářské tvorby v perníkářství, model keramického betlému z 30. let minulého století navržený původně pro chrám Sv. Víta i půvabné řezbářské práce.

Výstava letos představí až 50 exponátů, z toho zhruba polovinu tvoří vzácné historické práce. "Pozoruhodný je například deskový betlém ze Slaného, který býval stavěn u Františkánů," říká kurátor výstavy Jan Roda, sekretář Spolku českých betlemářů. "Už před sto lety na něj upozornil páter Procházka, který se později zasloužil o jeho přenesení do Národopisného muzea v Praze, kde pak i za jeho přispění vznikla jesličkářská sbírka."

Betlém Jarmily Haldové
Betlém Jarmily Haldové
Podle Jana Rody stojí za pozornost i model velkých kostelních jeslí, na nichž ke konci první republiky pracovala významná česká výtvarnice Helena Johnová. Keramické jesle měly původně stát ve Svatovítské katedrále, výrobu rozměrného díla však přerušila válka a po komunistickém převratu je už jeho další osud neznámý. Z nových prací upozorňuje Jan Roda na Betlém Jarmily Haldové, který je podle něj považován za jedno z nejkrásnějších betlemářských děl současnosti. Z každé postavy vyzařuje radost ze zázraku zrození nového života, přičemž autorka zúročila svoji řezbářskou zdatnost, malířské umění i schopnost vnímat radosti všedních dnů. Jesličky věnovala autorka svému manželovi.

Výstava bude otevřena denně včetně svátků a víkendů od 9 do 17 hodin v historických sálech Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.11.2008 10:40
Poslední změna: 24.11.2008 08:01

RSS

Hodnocení: 4.56 (9x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz