Kultura

Nový film Protektor dotočen

Na úterý 11. listopadu 2008 připadl poslední z plánovaných pětačtyřiceti natáčecích dnů nového filmu Marka Najbrta Protektor. V jejich průběhu kamery zachytily tři roky života v jednom z nejtemnějších období československých dějin.

Nový film Protektor dotočenČech je cyklistou, jenž se nahoře hrbí, dole však šlape... Adolf Hitler

Nový film Protektor dotočenV neděli 27. května 2008 uběhlo již 66 let od spáchání atentátu na Reinharda Heydricha. Pokus o zavraždění říšského protektora v Praze Libni a jeho následné úmrtí odstartovaly nevídanou nacistickou mstu, která neznala mezí. Lidé byli stříleni bez soudu a snad nejvíce proslulé vyvraždění obcí Lidice a Ležáky bylo jen jednou z epizod německého řádění. Tyto tragické válečné události jsou pozadím pro nový film režiséra Marka Najbrta Protektor, který se začal točit v sobotu 6. září a byl dokončen po neuvěřitelných 45 dnech, v úterý 11. listopadu 2008.

Nový film Protektor dotočen Protektor je příběhem manželské dvojice, která v rámci válečného dramatu prožívá vlastní drama soukromé, v němž nechybí Nový film Protektor dotočenriskantní hra o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v temných a krvavých časech Heydrichiády. Autoři scénáře Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt sledují osudy manželů Vrbatových, židovské herečky Hany a árijského rozhlasového redaktora Emila, od února 1939 přes německou okupaci až po atentát na říšského protektora v červnu 1942. "Ale nečekejte film o atentátu na Heydricha. Vyprávíme příběh osudové lásky dvou lidí, jejichž vztah prochází krizí. Atraktivní Hana je na vrcholu herecké kariéry, obletovaná ctiteli. Emil má pocit, že ji ztrácí,a kompenzuje to únikem k milenkám. Z příchodů Němců má vlastně radost, cítí příležitost získat manželku zpátky jen pro sebe, aniž by domýšlel důsledky", říkají autoři filmu.

Nový film Protektor dotočen Příběh Hany a Emila je o skutečných citech, hluboké lásce.Nový film Protektor dotočen A přestože v extremních dobách či souvislostech může člověka zavést až na hranici sebedestrukce, má v sobě ohromnou sílu a kouzlo. "Myslím, že většina z nás občas zatouží takovou lásku prožít," přibližuje děj filmu spoluautor scénáře a režisér Marek Najbrt. "Protektor v názvu naznačuje dvojakost celého příběhu. Metaforu. V první chvíli může protektor asociovat něco pozitivního, třeba ochranu, ale historická zkušenost zároveň říká, že pod heslem ochrany Němci usilovali o vydrancování okupovaného území. Stejný rozpor má v sobě i osud našich hrdinů," dodává režisér.

Nový film Protektor dotočen Do hlavních rolí Marek Najbrt obsadil Janu Plodkovou a Marka Daniela. Ten ke své roli říká: "Emil je tak trochu sráč, který Nový film Protektor dotočen se pohybuje při zdi a když je úplně zatlačen do kouta, zachová se odvážně. Otázka je, jestli se tak stane z přirozeného hrdinství nebo hluboké lásky k Haně. Nejspíš všechno dohromady. S mou filmovou manželkou Janou Plodkovou se dobře známe z HaDivadla. Hraje se mi s ní moc dobře, je talentovaná, přizpůsobivá momentálním věcem a náladám, což je skvělá kombinace především v divadle, ale hodí se i ve filmu. Výsledkem je pak přirozený, civilní projev. Marek Najbrt nás vybízel, abychom si eventuelně přizpůsobili naše dialogy. Ale nebylo to moc zapotřebí, scénář je opravdu dobře napsaný," uznává Marek Daniel. Další postavy napínavého příběhu plného zvratů ztvárnili například Jan Budař, Klára Melíšková, Jiří Ornest, Josef Polášek, Cyril Drozda, Leoš Noha nebo Sandra Nováková.

Nový film Protektor dotočen Protektor má na české poměry Nový film Protektor dotočen dost vysoký rozpočet 61,5 milionů korun, ovšem z pochopitelných důvodů. Je to film z válečných let 1939-1942, tedy film náročný na motivy, lokace, výpravu, triky i počet natáčecích dnů. Nyní se film přesunul do střižny, kde práce skončí počátkem března 2009. Premiéra filmu Protektor je ohlášena na září 2009.

Foto 2media

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 13.11.2008 10:02
Poslední změna: 19.11.2008 09:22

RSS

Hodnocení: 4.70 (23x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz