Kultura

Svatomartinské víno v Troji

Magické jedničky budou 11. 11. 2008 v 11 hodin 11 minut spojeny v Botanické zahradě hl. města Prahy na Vinici sv. Kláry s tradičním představením nového vína.

Svatomartinské víno v TrojiNa svatého Martina představí vinaři mladá vína z letošní úrody jako Svatomartinské. Vinice svaté Kláry v Troji
Vinice svaté Kláry v Troji
Svatomartinské víno se v Čechách stává obdobným fenoménem jako francouzské Beaujolais nouveau.

Víte, že?
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina poprvé novým, mladým, jiskrným vínem.
Sv. Martina bylo datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu se stávajícím.
Majitel vinice, šlechtic či zeman, na sv. Martina zasedl se svými vinaři, aby poprvé ochutnali mladé víno a společně zhodnotili uplynulou sezonu. Do té doby bylo přiťukávání s mladým vínem zapovězeno.

Svatomartinské víno v TrojiTak i letos první otvírání lahví nového vína proběhne 11. listopadu v 11 hodin na slavnostních akcích ve vybraných vinotékách a restauracích po celé zemi. Svatomartinské víno v TrojiOchutnávání mladých vín patří k tradičním rituálům milovníků vína, kteří se již nemohou dočkat, až pozvednou sklenici svěžího a jiskrného moku z nové úrody lahodných hroznů z prosluněných vinic. První mladá vína z Moravy a Čech jsou uváděna na trh v jednotný termín 11. listopadu pod značkou SVATOMARTINSKÉ®. Nyní i vy máte možnost v tento den odkrýt tajemství nového ročníku a ochutnat mladá moravská a česká vína. Nejinak tomu bude i ve vinotéce na Vinici sv. Kláry v pražské Troji, která bude za tímto účelem výjimečně otevřena od 11 do 18 hodin.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 31.10.2008 06:17
Poslední změna: 11.11.2008 09:01

RSS

Hodnocení: 5.00 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz