Kultura

Botanická zahrada v Troji pracovitá a plná kapradin

I když ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. města Prahy v Troji probíhá do 22. září 2008 velký úklid, od 19. září 2008 můžete navštívit výstavu kapradin.

Botanická zahrada v Troji pracovitá a plná kapradinVe skleníku Fata Morgana se v současné době stříhá, maluje, opravuje, vylepšuje, prostě gruntuje. A to s pomocí horolezců, potápěčů, malířů, elektrikářů a truhlářů, jako ostatně každoročně. To ovšem nemění nic na tom, že v Botanické zahradě hl. města Prahy neuvidíte nějakou zajímavost. Od 19. září do 17. října 2008 se můžete seznámit s kapradinami na výstavě nazvané Výtrusné cévnaté rostliny v zahradě.

Botanická zahrada v Troji pracovitá a plná kapradin„Kapradiny jsou trvalky, které se poněkud vymykají ostatním zahradním rostlinám. Jsou krásné svou architekturou listů, trochu tajemné svým stářím a tím, že netvoří květy," prozrazuje Pavel Sekerka, kurátor sbírky a autor výstavy, která bude jakousi „seznamkou" se zástupci této zajímavé rostlinné skupiny.

A kde všude můžete kapradiny v zahradě během výstavy vidět? Jednak ve výstavním stanu před skleníkem Fata Morgana, v areálu Jih ve výstavním sále, ve skleněné vitríně u jezírka, ve skalničkovém skleníku, v Japonské zahradě, kde jsou kapradiny použity jako výrazný architektonický doplněk, a také v areálu Sever, kde jsou kapradiny k obdivování v expozici hajních rostlin a v pinetu pod jezírkem a rašeliništěm. Botanická zahrada v Troji pracovitá a plná kapradinNávštěvníci na výstavě uvidí vodní a skalní kapradiny, chybět  nebudou netíky a křídelnice. Zvláštní pozornost zaslouží rostliny pocházejí z expedičních sběrů v Číně, přičemž návštěvníci výstavy budou první, kteří je uvidí. Výstavu doplňují fotografie kapradin na jejich přirozených stanovištích a makrosnímky, upozorňující na detaily jemné stavby listů nebo uspořádání výtrusnic.

Výstava kapradin probíhá v pražské botanické zahradě v Troji od 19. září do 17. října 2008, a to v září od 9 do 19 hodin a v říjnu mezi 9. a 17. hodinou. Během výstavy vždy v pátek v 16.30 bude provázet po kapradinách RNDr. Pavel Sekerka.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 17.09.2008 04:20
Poslední změna: 17.09.2008 04:36

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz