Kultura

Blanka Kubešová bude podepisovat své knihy

Ačkoliv spisovatelka Blanka Kubešová žije již čtyřicet let v zahraničí, stále mluví perfektní češtinou a píše knihy, které vycházejí i v Čechách. Tentokrát přijede do Kostelce nad Černými lesy podepsat čtenářům svoje knihy.

Blanka Kubešová bude podepisovat své knihyMé psaní provokuje obava, že není daleko doba, kdy přestaneme spolu a mezi sebou komunikovat, kdy přestaneme vnímat jak krásu přírody, tak Blanka Kubešová s herečkou Hanou Maciuchovou
Blanka Kubešová s herečkou Hanou Maciuchovou
třeba bolest druhého, kdy ztratíme schopnost vidět a cítit, schopnost dokázat se soustředit na krásu slova, hudby, nebo krásu duševní. Že sice budeme stále bohatší, ale méně šťastní, méně soudržní, že v nás bude stále méně lásky a citu..." odpovídá na klasický dotaz, jak se stala spisovatelkou Blanka Kubešová.

Blanka Kubešová se narodila v Praze v lékařské rodině, dědeček i tatínek provozovali soukromou praxi, kterou museli v padesátých letech ukončit. Vystudovala jedenáctiletku, na vysokou školu se nedostala protože její původ neodpovídal kádrovým požadavkům a bratr ještě ke všemu emigroval do Kanady. Po škole nastoupila do archivu Národního divadla, kde pracovala s manželkou herce Jana Pivce. Blanka Kubešová bude podepisovat své knihyBrzy byla i tam nežádoucí, a tak přešla ke Krátkému filmu. Srpnová okupace ji s manželem zastihla v Paříži. Čekali, jak se situace vyvine a věřili naivně jako mnozí jiní, že Západ to jen tak nenechá. Nechal! Požádali tedy o azyl v Kanadě, ocitli se v Torontě, který v té době připomínal ještě divoký Západ a Blance Kubešové se brzy začalo stýskat po evropské civilizaci. To už odešli i její rodiče a po delších úředních tahanicích se mladým manželům podařilo přestěhovat se za nimi do Švýcarska.

Blanka Kubešová bude podepisovat své knihyV sedmdesátých letech budoucí uznávaná spisovatelka otevřela v Luzernu poetickou kavárničku, které čeští exulanti říkali Viola 2. Tady po mnoho let předčítala z exilové a disidentské literatury, recitovala své oblíbené básníky, zpívaly se Hašlerovy písničky... Blanka Kubešová začala psát, nejdřív drobné texty, pak i knížky. Debutovala v nakladatelství 68 Publishers prózou Deník Leošky Kutheilové, který byl také zdramatizovaný, v Divadle U Valšů s ním excelovala Nina Divíšková. Blanka Kubešová bude podepisovat své knihyDnes má autorka na kontě osm titulů a k tomu v rukopisu několik televizních scénářů a divadelních her. Zatím byl v režii Víta Olmera realizován televizní film Modrý kámen.

Spisovatelka se často a ráda vrací do rodné země. Na 17. září 2008 připravila společně s knihkupectvím Knihy A. Pávková na náměstí Smiřických 35 v Kostelci nad Černými lesy setkání se čtenáři. Na této autogramiádě se objeví její jak nové, tak i některé starší a dnes už legendární tituly, které nejsou běžně v prodeji. Od 15 hodin si zájemci z místního knihkupectví mohou tedy odnést jak autogram autorky, tak některou z jejích próz.

Foto archiv redakce a Knihy A. Pávková

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.09.2008 09:40
Poslední změna: 27.10.2008 05:19

RSS

Hodnocení: 4.50 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz