Společnost

Tygr malajský v Zoo Praha

Až z dalekého Bornea byl do Zoologické zahrady v Troji dopraven samec vzácného tygra malajského.

Tygr malajský v Zoo Praha Tento finančně i organizačně náročný transport začal 30.července 2008 v Lok Kawi na Borneu, celkem trval i s časovým posunem 36 hodin, probíhal letecky po trase Kota Kinabalu - Kuala Lumpur - Singapur - Frankfurt, odtud do Prahy automobilem. V pražské zoo byl tygr vyložen 1. srpna 2008 v ranních hodinách.

Přepravní náklady činily přes půl milionu korun a byly hrazeny novým hlavním partnerem Zoo Praha - společností T Systems, které patří velký dík za tuto nezištnou pomoc. T Systems začal pražské zoo pomáhat již v roce 2002 v těžkém období po ničivé povodni, postupně se od adopce plameňáků přes podporu chovu levharta mandžuského propracoval až k hlavnímu partnerství se Zoo Praha.

Nutným předpokladem pro příchod tygra z Bornea byl též „investigativní výzkum" a tři cesty kurátora savců Zoo Praha, dr. Pavla Brandla do jihovýchodní Asie v letech 2007 - 2008, během kterých hledal samce tygra malajského pro pražskou zahradu v několika zoologických zahradách.

Tygr malajský Kawi - foto Zoo Praha
Tygr malajský Kawi - foto Zoo Praha
Samec Kawi se narodil v březnu 2006 v Lok Kawi Wildlife Park jako jedno z prvních mláďat svého druhu v této zoo. V příštím roce jej budeme moci považovat za dospělého, již dnes odhadujeme jeho váhu na 135 kg. V evropských zoo žije momentálně 16 těchto tygrů v 6 zoologických zahradách, přičemž jediným úspěšným chovatelem v Evropě je zoo Halle, která odchovala 11 mláďat. V přírodě přežívá zhruba 450 malajských tygrů na jihu malajského poloostrova, několik jich kromě toho žije v Thajsku. Jsou ohroženi ztrátou původního prostředí, zejména přetvářením pralesů na plantáže palmy olejové. Dosud je zařazen v Červené knize IUCN do kategorie Ohrožený, vzhledem k malé velikosti populace a klesajícímu trendu početnosti může být v budoucnu překlasifikován do kategorie Kriticky ohrožený. Jeho chov je součástí Mezinárodní plemenné knihy tygrů, kterou vede Zoo Lipsko. Pro vědu byl tygr malajský - Panthera tigris jacksoni - odhalen až v roce 2002, do té doby se předpokládalo, že tygři z jihu Malajsie patří mezi tygry indočínské. Vědecký název dostal po významném ochranáři kočkovitých šelem Peteru Jacksonovi. Od tygra indočínského se liší zejména menší velikostí (samci dorůstají do velikosti pouze okolo 140 kg) a rozdílnou strukturou DNA

Ve čtvrtek 21. srpna 2008 ráno byl samec tygra malajského Kawi úspěšně přesunut z karantény Zoo Praha do pavilonu šelem. Chovatelé mu chtějí zajistit plynulou adaptaci na nové prostředí, proto bude ze začátku většinou ve vnitřní expozici pavilonu a nebude tedy příliš k vidění. Předpokládáme, že po 3 až 4 dnech si zvykne a půjde i do venkovního výběhu, tzn. že návštěvníci pražské zoo by Kawiho mohli spatřit po neděli 24. srpna 2008.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 22.08.2008 01:11
Poslední změna: 24.08.2008 10:35

RSS

Hodnocení: 5.00 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz