Společnost

Gepardí mláďata v pražské zoo

V pražské zoologické zahradě se i letos narodila gepardí mláďata.

Gepardí mláďata v pražské zooStejně jako vloni, kdy se narodilo pět malých gepardů, může se i letos pražská zoo radovat z narození gepardích mláďat. Tentokrát jsou čtyři, 1 samec a 3 samičky.V loňském roce se gepardí odchov podařil po dlouhých deseti letech. Gepardí mláďata v pražské zooLetošní geparďata jsou tedy živým důkazem toho, že je chovný pár velmi dobře sestaven, že se nejedná o náhodu a že koncepční chovatelská práce odborníků z pražské zoo opět nese své ovoce.

Malí gepardi se narodili 29. července 2008. Matka Wazima se o mláďata stará vzorně, otcem je Eddie z Jihoafrické republiky. Mláďata se nacházejí v chovatelském zázemí a zatím nejsou k vidění pro veřejnost. V historii se v pražské zoo narodilo celkem 47 gepardů, první v roce 1972, přičemž tato mláďata představovala zároveň jeden z prvních odchovů gepardů na světě v lidské péči. Gepardí mláďata v pražské zooRozmnožování gepardů v zajetí není zcela jednoduché, zejména kvůli snížené reprodukční aktivitě gepardů žijících trvale pospolu. Nezbytným prvkem chovu je tak častá "rotace" zvířat mezi jednotlivými chovateli.

Gepard (Acinonyx jubatus) je výjimkou mezi kočkovitými šelmami. Především nemá v dospělosti zatažitelné drápy, což souvisí s tím, že je vynikajícím běžcem. Během dvou vteřin dokáže zrychlit z klidu na 60 km/h a na kratší vzdálenost vyvine rychlost až neuvěřitelných 110 km/h. Rychlému běhu napomáhá kromě dlouhých končetin neobyčejně pružná páteř a skutečnost, že je mimochodník. Gepardi jsou samotáři, péči o mláďata obstarává jen samice. Mláďata mají po narození světlou vztyčenou hřívu na krku a na hřbetě. Jsou šedaví, mají však typickou puntíkovanou kresbu dospělých.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 20.08.2008 08:38
Poslední změna: 21.08.2008 07:50

RSS

Hodnocení: 5.00 (12x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz