Kultura

Maskovaní predátoři v Botanické zahradě v Troji

Maskovaní predátoři (nejen) ve fotografii Václava Skoupého zavítají do Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji. Fotografie i jedna malá živá potvůrka vás možná přesvědčí, že domácí miláček nemusí být vždy jen chlupatý.

Foto © Václav Skoupý
Foto © Václav Skoupý
„Na této výstavě jsou fotografie kudlanek pocházejících z mého chovu," konstatuje Václav Skoupý, kterému draví, nenasytní živočichové učarovali téměř před deseti lety.

Maskovaní predátoři v Botanické zahradě v TrojiA jak je to s tím požíráním samečků kudlanek během páření? „ To se opravdu někdy stává, ale není to pravidlem a samec často včas a bez úhony odletí. Hlavně pokud je samička dostatečně nasycená. Naopak k hladové samičce je pro něj velice riskantní i jen se přiblížit. Ona totiž uloví vše, co se v její blízkosti pohne," říká fotograf a chovatel kudlanek Václav Skoupý. „Pokud intimní chvilka proběhne úspěšně, samička vytvoří po několika dnech či týdnech ootéku (pouzdro s vajíčky), ze kterého se po několika týdnech až měsících líhnou mladé. Mladých je z jedné ootéky dle druhu od několika jedinců do několika set. Z ootéky se líhnou tak, že se spouštějí na tenkých vláknech, kde se ihned svlékají. Kudlanky patří mezi hmyz s proměnou nedokonalou, nemají tedy stadium kukly, ale během růstu se několikrát svlékají a již od začátku jsou podobné dospělým, jen nemají křídla", dodává.

Maskovaní predátoři v Botanické zahradě v TrojiA jak se z nás mohou stát chovatelé kudlanek? „Mnoho druhů kudlanek pochází z tropických oblastí, je proto možné tyto predátory bez potíží chovat i doma v teráriu, případně dospělou samici i volně na větší pokojové rostlině," povzbuzuje Václav Skoupý. Jednu thajskou krasavici druhu Rhombodera fusca se pokoušíme „domestikovat" i ve výstavním sále...

Kromě desítek fotografií na návštěvníky čekají ve vitrínách ukázky různých ooték od několika druhů kudlanek, a právě též jeden živý exemplář. Výstavu Kudlanky - maskovaní predátoři můžete navštívit ve výstavním sále Botanické zahrady hl. města Prahy denně mezi 9. a 19. hodinou od 18. srpna do 15. září 2008.

Další informace naleznete na webových stránkách Botanické zahrady hl. města Prahy.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 18.08.2008 07:45
Poslední změna: 18.08.2008 08:26

RSS

Hodnocení: 5.00 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz