Společnost

Trojské posvícení aneb to je zlaté posvícení, to je zlatá neděle

Již tuto neděli 17. srpna 2008 od 11 do 22 hodin na Vinici sv. Kláry můžete ochutnat pečené husy a kačeny, koláče, pivo, víno nebo si zatancovat.

Trojské posvícení aneb to je zlaté posvícení, to je zlatá nedělePosvícení bývalo jedním z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu. V minulosti se v tento den roznášely koláče panu faráři, učiteli a příbuzným. Hned po bohoslužbě se zasedá k bohatě prostřenému stolu a vstává se až když jsou všichni dosyta najedeni. Kromě bohatě prostřeného stolu se pečou posvícenské kulaté koláče, pestře zdobené, makové, povidlové, tvarohové nebo s rozinkami. Podle legendy slavil úplně první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Každý rok pak ve stejný den pořádal hostinu pro své přátele na počest vysvěcení. Posvícení se stala výroční slavností, která probíhala v neděli před nebo po svátku světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel.

Obnovit tradici posvícenských veselic v Troji se rozhodla Botanická zahrada hl. města Prahy, jejíž součástí je i kaple sv. Kláry se stejnojmennou vinicí, poprvé v roce 2005. To se do zahrady přišlo pobavit více než 3 500 návštěvníků. A tak se letos již potřetí Botanická zahrada hl. města Prahy představí v poněkud jiném světle. V neděli 17. srpna se tu bude po celý den slavit „ukončení hlavních polních prací" (světská část) a poté proběhne „vysvěcení místního kostela" (církevní část). Celým dnem vás provede selka Hanka od Tábora.

Trojské posvícení aneb to je zlaté posvícení, to je zlatá neděleProgram na Vinici sv. Kláry:
13 - 22 hodin: k tanci a poslechu zahrají kapely Zlatý Voči, Junior dechovka, Třehusk
15 a 18 hodin: tanec ze středověké krčmy v podání taneční skupiny Ambrosia
V 19.30 hodin předvede svá kouzla kouzelník Castaneda
Ve 22 hodin: tanec s ohněm taneční skupiny Ambrosia
Chybět nebude ani tombola a bohaté občerstvení, jako pečené husy, kachny, koláče, mandle, pivo nebo víno, umělecký pekař, prodej malovaného hedvábí a skla, koření nebo drátované šperky.

V areálu Jih v botanické zahradě bude probíhat výstava Rostliny v nádobách s prodejem rostlin ing. Petra Herynka nebo se budete moci občerstvit v čajovně. Ve 14 a 16 hodin můžete vyslechnout povídání o dravcích a historii sokolnictví a zhlédnout ukázky práce s dravci. V 15 a 17 hodin vystoupí Divadlo bez střechy a mezi 10. a 19.hodinou třeba vyzkoušíte střelbu z luku a kuše.

Za vstupné od 9 do 20 hodin zaplatí děti 25 Kč a dospělí 50Kč, po 20. hodině je vstup na Trojské posvícení zdarma.

Další informace získáte na http://www.botanicka.cz/

Editor: Janinka
Vytvořeno: 14.08.2008 07:34
Poslední změna: 15.08.2008 09:23

RSS

Hodnocení: 4.80 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz