Kultura

Barvy města Ostravy

aneb festival pro nezávislé hudební požitkáře.
(Komentovaný fotoreport z festivalu Colours of Ostrava 2008.)

Kolik lidí, tolik chutí. Pro požitky gurmánské vyhledáváme podniky restaurační. Pro požitky hudební navštěvujeme duševně spřízněné koncerty, festiválky a festivaly. Častější návštěvníci festivalu Colours of Ostrava si už zvykají, že mohou čekat pokaždé novou porci hudebních, divadelních a jiných zážitků, které jim na čerstvě prostřené festivalové tabuli dramaturgové festivalu naservírují.

1) Sinead O´Connor
1) Sinead O´Connor
Letos proběhl už sedmý ročník tohoto festivalu, zaměřeného spíše na méně známé, u nás v širším měřítku dosud neobjevené interprety. Dvou posledních ročníků Colours jsem se zúčastnil jako fotograf. Pozice fotografa ale nijak vážně neomezila možnost si festival vychutnat. Řekl bych že mě to spíše obohatilo. O možnost přijímat informace přímo od organizátorů ale hlavně o jiný pohled na celou akci. Při editaci a selekci fotografií se znovu vrátí vzpomínky na okolnosti za kterých byly snímky pořízeny. Spočítal jsem podle programového itineráře, že na letošní návštěvníky čekalo cca 100 hudebních, divadelních a jiných programových bloků. Mě osobně se podařilo stihnout pouze 28 (to znamená cca 7 denně). V průběhu festivalu mi v notebooku přibylo asi 20 gigabajtů dat, což obnáší až patnáctset snímků denně. Z této pomyslné hromádky jsem postupnou selekcí došel k šesti snímkům, které se vám pokusím trochu okomentovat. 2) Diváci Psalms Drummers
2) Diváci Psalms Drummers

Foto č.1: Nejznámější hvězdou tohoto ročníku Colours byla Sinead O´Connor. Dvaačtyřicetileté matce čtyř dětí se festival moc líbil. Nevadil jí ani déšť. Říkala, že je na něj z Irska zvyklá. Déšť evidentně nevadil ani skupině asi padestáti fanoušků, kteří kvůli místu před pódiem ustáli hodně silnou půlhodinovou průtrž mračen.

3) Teatr Novogo Fronta
3) Teatr Novogo Fronta
Foto č. 2: Tato fotografie, pořízená během koncertu Psalm Drummers (UK a CZ), ilustruje pohodovou atmosféru festivalu. V sobotu odpoledne ji sice začal kazit častý a prudký déšť, ale nezkazil ji zcela.

Foto č. 3: Tanečník - bruslař divadla Teatr Novogo Fronta. Herci TNF předvedli českou premiéru představení Doppelgänger, Hermetishes Theaterkabinett II. Fascinující show s neobvyklými, zdánlivě prvoplánově působícími efekty připomínala cirkusové představení. Kdo z diváků přišel včas a viděl více než záři a plameny pochodní nad hlavami diváků, ten určitě nelitoval. V představení se objevují obecně lidské motivy: láska, smrt, vzkříšení, vykoupení, Bůh, člověk, nadčlověk.. Objevují se ale jen v náznaku. Každý si tedy z představení odnesl jiný zážitek, závisející na jeho náladě a osobnímu nastavení.

4) Indický perkusista Trilok Gurtu
4) Indický perkusista Trilok Gurtu
Foto č. 4: Trilok Gurtu je indický perkusista a velký improvizátor, který na Colours nahradil v sestavě Jan Garbarek Group Manu Katche (bubnujícího také v doprovodné skupině Petera Gabriela nebo Stinga). Ve stálé sestavě Jan Garbarek Group, zůstali fenomenální německý baskytarista Eberhard Weber a norský klavírista a hráč na syntetizátory Rainer Bruninghaus. Trilok Gurtu byl také hostem úvodní tiskové konference festivalu. Podle něj hudba není dílem člověka, ale existuje někde mimo nás a hledá si k nám cestu prostřednictvím umělce, který je k ní otevřený. Na tiskovce byl uvolněný a většinou vysmátý, ale při příchodu na pódium mě překvapil jeho vážný soustředěný výraz. Ten povolil až během koncertu, který si zřejmě docela užil.

Foto č. 5: Zcela novým prvkem festivalu Colours of Ostrava je taneční performance Tancem přes Stodolní. Několik desítek tanečníků protančilo 5) Tanečníci akce Tanec Ostravou (na Stodolní ulici)
5) Tanečníci akce Tanec Ostravou (na Stodolní ulici)
doprovázeno orchestrem v brazilském stylu a živým zpěvem žalmů z náměstí v centru Ostravy až na pověstnou Stodolní ulici. Místní křesťané spolu s nekřesťany se touto formou zapojili do programu hudebního festivalu a ozvláštnili tak nejen program festivalu, ale také pouliční život města Ostravy, jehož prostředí (třeba vyhlášená Stodolní ulice a bývalý výstavní areál Černá louka) se významně podílí na neopakovatelné atmosféře festivalu.

6) Frontman skubiny Gogol Bordello: Eugene Hutz
6) Frontman skubiny Gogol Bordello: Eugene Hutz
Foto č. 6: Diváci, kteří zůstali až do konce festivalu určitě nelitovali. Velmi rádi se nechali pobláznit punkovým cikánským kabaretem Gogol Bordello. Jejím fanouškem je prý i Madonna. S ní drsný frontman kapely Eugene Hutz (na fotografii) šokoval nedávno společným zpěvem písně La Isla Bonita. V Čechách se Hutz loni představil neobvyklým počinem, kdy s Gogol Bordello málem totálně zbořili vyprodané divadlo Archa. V Ostravě pódium nezbořil, odnesl to jen rozbitý stojan na mikrofon a několik stovek diváků, kteří při tomto vystoupení přišli o hlasivky tak jako já.

Dalších, cca 300 fotek najdete zde: Jonatan Colours 2008
Více fotografií, ale také více informací o interpretech z tohoto ročníku Colours of Ostrava: www.colours.cz

Text a foto: Petr "Jonatan" Flíček

 

Editor: jon
Vytvořeno: 27.07.2008 10:46
Poslední změna: 31.07.2008 06:38

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz