Kultura

Literární průvodce Prahou Franze Kafky

Nakladatelství Albatros uvedlo do knihkupectví první z řady průvodců Prahou, který se vydává po stopách slavných osobností.

Spisovatel Franz Kafka
Spisovatel Franz Kafka
První kniha nazvaná Prahou Franze Jiří Dědeček
Jiří Dědeček
Kafky je věnována nejznámějšímu pražskému spisovateli židovského původu, Franzi Kafkovi, jednomu z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20. století.. Autorem čtivě napsaného průvodce je literární historik a překladatel Josef Čermák

3. července 2008 to bylo právě 125 let, co se Franz Kafka na Starém Městě pražském narodil. V Praze Franz Kafka pobýval hned na několika místech, a tak právě hlavní město doslova spoluurčilo ráz jeho neobyčejného díla. Jeho učitel hebrejštiny Friedrich Thieberger vzpomínal, že když jednou z okna hleděli z oken bytu Kafkových v Oppeltově ulici dolů na Staroměstské náměstí, Franz ukazoval na jednotlivé budovy: „Tady bylo mé gymnázium, tam za ním je vidět Literární průvodce Prahou Franze Kafkyuniverzitu a kousek nalevo je můj úřad. V tomhle malém kruhu, a opsal prstem pár malých kroužků, je uzavřen celý můj život."

Knihkupectví Franze Kafky
Knihkupectví Franze Kafky
Znalec života a díla Franze Kafky Josef Čermák v tomto relativně malém prostoru převážně Starého Města a Malé Strany podnikl literární procházku s několika zastávkami. Vtělil do ní i zcela nové objevy z kafkovského bádání, které dosud nebyly publikovány ani v odborném tisku. Nejenom pro obdivovatele Franze Kafky mohou být zajímavá fakta, jež uvádějí na pravou míru Kafkovu dráhu úspěšného úředníka v úrazové pojišťovně. Josef Čermák své putování Kafkovým životem prokládá úryvky z jeho díla, a to především korespondence, a díky své schopnosti spojovat fakta a evokovat historii vytváří plastický obraz spisovatelova soukromého života.

František Cinger a ředitelka Společnosti F. Kafky Markéta Mališová
František Cinger a ředitelka Společnosti F. Kafky Markéta Mališová
Knihu vycházející rovněž v anglickém a německém jazyce doplňují dobové fotografie a Kafkovy ilustrace.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.07.2008 09:52
Poslední změna: 17.08.2008 10:18

RSS

Hodnocení: 4.83 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz