Kultura

Prodloužení výstavy Stopy lidí v Národním muzeu

Jak vypadaly lidské dějiny od chvíle, kdy se člověk postavil na dvě nohy? Prošel jimi prachem polopouští, kamenitými stezkami, po hliněných i rákosových podlahách, na palubách lodí a nakonec stanul i na Měsíci.

Terakovtová noha v sandálu pochází od tajemných Etrusků
Terakovtová noha v sandálu pochází od tajemných Etrusků
Vydejte se Kožené mokasiny vyšívané barevnými korálky
Kožené mokasiny vyšívané barevnými korálky
do Národního muzea na cestu jeskyněmi či po běžecké dráze nebo se projít po červeném koberci jako filmové hvězdy. Stoupnout můžete i na kovovou podlahu lunárního modulu, který přistál na Měsíci. Tvůrci výstavy Stopy lidí nabízejí návštěvníkům zamyšlení nad tím, kam jsme díky našim dvěma nohám došli.

Na výstavě lze obdivovat například kopačku fotbalisty Josefa Masopusta z finále mistrovství světa, tretry Emila Zátopka nebo boty slavného Ötziho i další nejrůznější druhy obuvi sportovní, taneční, horolezecké a také třeba kosmické. Svou velikostí určitě zaujme jedenapůlmetrová polobotka vyrobená v roce 1939 skutečskými ševci.

Prodloužení výstavy Stopy lidí v Národním muzeuNárodní muzeum v Praze se rozhodlo prodloužit výstavu Stopy lidí, aby ji mohli zhlédnout i prázdninoví Návlek na botu skafandru pro měsíční mise Apollo
Návlek na botu skafandru pro měsíční mise Apollo
návštěvníci Prahy, a to do neděle 3. srpna 2008. Zájem návštěvníků potvrzuje i návštěva amerického astronauta s českými a slovenskými kořeny Eugene Cernana, který přiletěl ze Spojených států, aby si mohl výstavu v Národním muzeu prohlédnout. Vlajka, která s ním byla na Měsíci a kterou poté daroval České republice, je jedním z taháků výstavy. Nově se takovým exponátem stala i fotografie Eugena Cernana při jeho přistání na Měsíci, kterou daroval Pantofle z hadí kůže z Nigérie
Pantofle z hadí kůže z Nigérie
Národnímu muzeu.

Přijďte i vy zkusit, jaké to je ocitnout se v hvězdném prostoru, na přídi kolumbovského korábu, ve válečných zákopech, při archeologických vykopávkách nebo v některé z mnoha dalších výstavních sekcí.

 

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 09.07.2008 11:25
Poslední změna: 12.07.2008 06:59

RSS

Hodnocení: 5.00 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz