Společnost

Zlaté doteky pěti kontinentů

V Mladé frontě vychází v edici Kolumbus publikace s názvem Zlaté doteky pěti kontinentů od geologa a spisovatele RNDr. Petra Morávka.

Petr Morávek se svojí knihou Zlaté doteky pěti kontinentů
Petr Morávek se svojí knihou Zlaté doteky pěti kontinentů
Unikátní kniha Zlaté doteky pěti kontinentů seznamuje čtenáře se všemi aspekty vyhledávání a těžby ložisek zlatonosných rud. Petr Morávek s ředitelem Přírodovědeckého muzea RNDr. Jiřím Litochlebem
Petr Morávek s ředitelem Přírodovědeckého muzea RNDr. Jiřím Litochlebem
Zabývá se průzkumem a těžbou zlata jak na území dnešní ČR, tak v pěti významných zlatonosných oblastech světa, kterými jsou Kanada a Aljaška, Brazílie, Zimbabwe a Tanzanie, Austrálie a Nový Zéland.

Autor Petr Morávek tato místa pracovně navštívil, proto text vedle popisných pasáží obsahuje i prvky cestopisu. Ke každé z kapitol patří celostránková mapka. Poslední dvě kapitoly mohou být v očích mnoha čtenářů „poučených sdělovacími prostředky" poněkud kontroverzní. Hovoří totiž o peripetiích kolem snah o obnovení průzkumu a těžby zlata v České republice na přelomu 20. a 21. století a o vyhlídkách na probuzení zájmu těžařů o české zlato do budoucna.

Kdo se bude chtít za zlatem vypravit na území České republiky, bude mít příležitost se vydat po zlatých stezkách, které jsou formou průvodce v knize Zlaté doteky pěti kontinentů také popsány.

Kniha byla pokřtěna v přednáškovém sále Národního muzea v Praze za přítomnosti kmotra RNDr. Jiřího Litochleba, ředitele Přírodovědeckého muzea Národního muzea, který od Petra Morávka získal zlatou hroudu do muzejních sbírek.

Autor knihy Petr Morávek
Autor knihy Petr Morávek
Zlaté doteky pěti kontinentůProgramový ředitel Mladé fronty Mgr. Antonín Kočí
Programový ředitel Mladé fronty Mgr. Antonín Kočí

Editor: Janinka
Vytvořeno: 07.05.2008 01:56
Poslední změna: 15.05.2008 11:17

RSS

Hodnocení: 4.88 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz