Společnost

Bílý slon 2007

Sdružení Česká zoo vyhlásilo ceny pro nejlepší expozice a nejvýznamnější odchovy roku 2007 v českých zoologických zahradách.

Bílý slon 2007Předání cen Bílý slon 2007 proběhlo v Zámku Trója ve čtvrtek 30. dubna 2008 v kategoriích Expozice roku, Rekonstrukce roku, Odchovek roku - savci, Odchovek roku - ptáci a Odchovek roku - ostatní.

Vítězným objektem kategorie Nové expozice se stala tropická hala Yucatán v Zoo Lešná, jejímiž autory jsou Mgr. Ivo Klika a Jiřina Strojilová. V kategorii Rekonstrukce roku zvítězila Africká savana (sloninec) v Zoo Dvůr Králové od Dr. Dany Holečkové.

Levhart obláčkový v pražské zoo
Levhart obláčkový v pražské zoo
V kategorii savci se na prvním místě umístil a titul Odchovek roku získal odchov druhu Tamandua čtyřprstý (Tamandua tetradactyla) dosažený v Zoo Olomouc kolektivem 5 pracovníků s vedoucím Milanem Kořínkem. Na místě druhém byl vyhlášen odchov druhu Levhart obláčkový (Neofelis nebulosa) dosažený v Zoo Praha kolektivem 4 pracovníků s vedoucím Dr. Pavlem Brandlem. Na místě třetím se umístil odchov poddruhu druhu Chápan středoamerický (Ateles geoffroyi vellerosus) dosažený v Zoo Lešná kolektivem 6 pracovníků pod vedením ing. Romana Horského.

Varan komodský
Varan komodský
V kategorii ptáci se na prvním místě umístil a titul Odchovek roku získala olomoucká zoo za odchov druhu Arassari zlatolící (Selenidera culik), o který se stará tým Milana Kořínka. Na místě druhém byl vyhlášen odchov druhu Sup nádherný (Gyps rueppellii) ze Zoo Lešná, kde se o supy stará kolektiv Pavla Shromáždila. Na místě třetím byl vyhodnocen odchov druhu Mandelík hajní (Coracias garrulus) ze Zoo Praha kolektivem 3 pracovníků - vedoucí   Dr. Karel Pithart

V kategorii ostatní první místo obsadil a titul Odchovek roku získal odchov druhu Varan komodský (Varanus komodoensis) dosažený v Zoo Praha kolektivem pracovníků v čele s Petrem Velenským. Na místě druhém byl vyhlášen odchov druhu Želva tlustohrdlá (Siebenrockiella crassicollis) ze Zoo Jihlava, kde se o želvy stará tým Lubomíry Ševčíkové. Martin Bursík předává 1.cenu v kategorii savci, kterou získala Zoo Olomouc
Martin Bursík předává 1.cenu v kategorii savci, kterou získala Zoo Olomouc
Na místě třetím se umístil tým pražské zoo vedený Petrem Velenským za odchov druhu Šípovec nosatý (Rhamphiophis rostratus).

Akce se uskutečnila díky podpoře hlavního sponzora - Unie českých a slovenských zoologických zahrad, díky vstřícnosti Zámku Troja a dalších sponzorů. Večer moderovali protagonisté televizního pořadu Čétéčko Markéta a Richard Langerovi, program obohatili svým vystoupením textařka Jiřina Fikejzová, houslista Michael Hejč, zpěvačka Petra Ernyeiová a známý chovatel a milovník přírody Václav Chaloupek. Cenu v kategorii savců předal spolu s Přemyslem Rabasem, poslancem Parlamentu ČR za Stranu zelených, Martin Bursík, místopředseda vlády ČR a ministr životního prostředí.

Foto Zoo Praha a archiv redakce

Editor: Janinka
Vytvořeno: 29.04.2008 01:53
Poslední změna: 12.05.2008 09:25

RSS

Hodnocení: 4.97 (36x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz