Kultura

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlí

Manželé Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou kmenovými hvězdami Divadla Ungelt. Shepardovo drama Láskou posedlí je jejich třetím společným divadelním titulem.

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíPředstavení Láskou posedlí je premiérou Letní scény Divadla Ungelt v roce 2008. Hru Láskou posedlí (Fool For Love) napsal americký dramatik, herec, režisér, scénárista, spisovatel, bubeník a bendžista v jedné osobě, Sam Shepard, pro své domovské divadlo v San Franciscu, kde ji zároveň nastudoval jako režisér. Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíPremiéru v únoru 1983 diváci přivítali nadšeně a celá inscenace byla ještě téhož roku přenesena s vřelým přijetím do New Yorku. Úspěch tohoto představení dovršila nominace na Pulitzerovu cenu v roce 1984. Od té doby hra Láskou posedlí putuje velmi úspěšně po světových jevištích. Několikrát se objevila na divadelních prknech i v Čechách, a to jak na scénách amatérských, tak profesionálních.

Miroslav Etzler a Vilma Cibulková
Miroslav Etzler a Vilma Cibulková
Pod vlivem příznivých kritických ohlasů i zájmu diváků přepracoval Shepard své drama téměř okamžitě na filmový scénář a již na konci roku 1985 spatřil světlo světa stejnojmenný snímek v režii Roberta Altmana, v němž si zahrál hlavní roli sám autor. Hereckou partnerkou mu měla být původně partnerka životní, Jessica Lang, která ale otěhotněla a jejíž roli tak převzala Kim Basinger.

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíMojavská poušť, vyprahlá pláň na pomezí Nevady, Kalifornie, Utahu a Arizony, padesát sedm tisíc čtverečních kilometrů písku, skal a obřích kaktusů, je jedním z klíčových dějišť mnoha amerických příběhů. Paradoxní svět na hranici, kde drsná příroda s jozuovskou neoblomností dobývá a polyká opuštěná města, zatímco uprostřed pustiny kypí životem Las Vegas, hříšné a nepotrestané. Shepardovi hrdinové se setkávají právě v tomto světě. Umělecký ředitel Divadla Ungelt Milan Hein
Umělecký ředitel Divadla Ungelt Milan Hein
Ve světě, kde můžete strávit celý život uprostřed zdánlivě nekonečné pustiny, ačkoliv by stačilo pár kilometrů správným směrem, aby všechno mohlo být jinak. Kdo z nich ale tím správným směrem opravdu míří? Nevíme.

„Během každé divadelní sezóny přečtu desítky divadelních her. není jednoduché vybrat z nich dva nebo tři tituly, které nazkoušíme a nabídneme divákům. Sázím na dva instinkty. Ten první, instinkt někdejšího herce, mi Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlínapoví, je-li text přitažlivý pro herce. Ten druhý, instinkt divácký, prozradí, bude-li přitažlivý pro publikum. Hra Láskou posedlí ve mně oslovila jak herce, tak diváka. Navíc, hlavní party ve hře jako by byly stvořeny pro Vilmu Cibulkovou a Mirka Etzlera...", říká o výběru nové hry umělecký ředitel Divadla Ungelt Milan Hein.

Ve strhujícím dramatu o vášních a tajemstvích života v režii Janusze Klimszy hrají kromě již zmíněných herců Vilmy Cibulkové a Miroslava Etzlera, také Ladislav Mrkvička v alternaci s Martinem Štěpánkem a Vilém Udatný.

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíA jak se připravují na novou hru manželé Vilma Cibulková a Miroslav Etzler?

Připravujete se doma na zkoušky společně?
Vilma: To by to vypadalo! Doma je doma a divadlo je divadlo.
Miroslav: To by bylo určitě moc dobré a prospěšné, jen kdybych se svou Viláskou byl schopen udržet krok.

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíRaději zkoušíte nebo hrajete?
Vilma: Je to docela škodolibá radost pozorovat sebe v procesu nalézání. Je to docela škodolibá radost pozorovat diváka v procesu jeho nalézání.
Miroslav: Daleko raději zkouším. Mnohem míň se stydím, než při hraní. Ale to učení, to učení.

Pozvánka do divadla - Vilma Cibulková a Miroslav Etzler jsou Láskou posedlíV čem spočívá výhoda a v čem spatřujete nevýhodu, když spolu hrají životní partneři?
Vilma: Jsme spolu pořád.
Miroslav: Výhodu rozhodně spatřuji v tom, že spolu hrají životní partneři. A nevýhodu? Tu spatřuji v tom, že spolu hrají životní partneři.

Premiéru v Divadle Ungelt bude mít představení Láskou posedlí 7. a 30. května 2008. Na Letní scéně Divadla Ungelt ji můžete vidět od 7. července do 2. srpna 2008 každý den mimo neděle od 20:30.

Foto archiv Divadla Ungelt a Janinka

Editor: Janinka
Vytvořeno: 25.04.2008 06:26
Poslední změna: 05.05.2008 12:43

RSS

Hodnocení: 4.81 (21x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz