Kultura

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězd

Obzvlášť slavnostního lesku dosáhne v pražském Národním divadle letošní Balet Gala aneb Setkání v Praze.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdLetošní již pátý ročník Gala, který se uskuteční 24. dubna 2008 ve 20 hodin, s sebou přinese mnoho uměleckých, společenských, ale i čistě lidských hodnot. V průběhu večera společnost Philip Morris ČR a.s. udělí již popatnácté prestižní cenu Philip Morris Ballet Flower Award. A právě patnácté jubileum Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdje tou pravou příležitostí k ohlédnutí se i ke slavení. Vystoupí miláčkové obecenstva, a to jak české a slovenské hvězdy, jež se prosadily v zahraničí, a nebudou chybět ani vzácní hosté z Dánska a Monte Carla.

Kromě toho chystají v Národním divadle příznivcům baletu ještě další překvapení: „Pozvali jsme úplně všechny dosavadní laureáty ceny Philip Morris za 15 let, i ty, kteří už nevystupují. Na závěr večera se představí ocenění tanečníci, kteří ještě tančí," prozrazuje dramaturg Národního divadla a Laterny magiky Václav Janeček.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdMůžeme se tedy těšit na vystoupení našich oblíbenců z baletu Národního divadla a zároveň laureátů ceny Philipa Morrise: na Nikolu Márovou a Michala Štípu, právě čerstvě oceněné ještě Cenou Thálie, na Janu Přibylovou, Alexandre Katsapova nebo Jiřího Kodyma.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězd„A těm, kteří nemohou přijet nebo už netančí, promítneme krátký filmový záznam z jejich vystoupení. Každého tedy české veřejnosti připomeneme," dodává Janeček. A vypráví, jak vlastně došlo ke koncepci pražských baletních galavečerů, která se časem ukázala jako oprávněná. „Když jsme před lety začali s pořádáním Gala, věděli jsme, že se nám asi první léta nepodaří uspořádat přímo áčkové Gala ve smyslu „étoile", se třpytem největších světových jmen. Řekli jsme si, že pořádání takového bombastického večera vlastně není naším největším dluhem. Rozhodli jsme se, že leitmotivem bude pozvání úspěšných českých tanečníků, kteří působí na zahraničních scénách. A je jich dost. Ukázalo se, že český balet není ve světě popelkou, že máme být na co hrdí. V Dánsku mi například říkali, že každý z českých tanečníků, které potkali, je vynikající, ať je to Nataša Novotná, Václav Kuneš, Darja Klimentová, nebo z mladých Zdenek Konvalina, který má úspěch v Kanadě. Obdivuhodná je samozřejmě práce Jiřího Kyliána v Nizozemském tanečním divadle. Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdNebo taneční um i choreografická tvorba Petra Zusky. Asi je tedy dobře, že tématem našeho gala jsou hlavně čeští tanečníci."

„Na Gala zavítají často i slovenští interpreti, neboť umělecký svět stále vnímá společné kořeny obou národů. Byl tu tedy i Mario Radačovský či Robert Hladký, z mladších Roman Lazík. A všichni rádi přijíždějí, aby ve vlasti připomněli své schopnosti a ukázali svůj profesní růst. Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdVracejí tak naší zemi vklad, jehož se jim dostalo do vínku. Můžeme se pokaždé těšit na hvězdy, které si už získaly ve světě věhlas. Dali jsme tím i signál, že jsme nezapomněli na české tanečníky, kteří s naší školou odešli do světa a proslavili se," připomíná Václav Janeček. „Zároveň je Gala informatoriem - dozvídáme se tak, co se ve světě děje nového a jak se to děje. Jak stejnou věc tančí různí interpreti, jaké jsou nové choreografie a nové trendy, jak se vyvíjejí choreografie a jak dozrávají umělci," dodává.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdPro letošní program si každý interpret připravil to nejlepší ze svého repertoáru, duety, pas de deux. Eva Raisová, jejíž domovskou scénou je Laterna magika, bude tančit s Petrem Zuskou premiérovou choreografii, kterou Zuska postavil přímo na tělo jí i sobě. Letos se podařilo získat i Jiřího Jelínka, který je v angažmá v Německu. Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdZatančí se Zuzanou Susovou pas de deux z Crankovy choreografie Oněgina. Daria Klimentová, primabalerina Anglického národního baletu, za doprovodu klavíru zatančí s Arionelem Vargasem nový duet. Též s novým duetem, od choreografa V. Medvěděva, nazvaným Iluze prostoru, přijede Stanislav Fečo. Tančit bude s ruskou tanečnicí Anastazií Kolegovovou. Očekává se, že se stane velkou událostí duet Jiřího Kuneše s Natašou Novotnou, odchovanců Jiřího Kyliána. Představí jeden z nejlepších duetů poslední doby Small Hour, kterým tento pár nadchl při podzimním vystoupení v Arše.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdUvidíme i další významné hosty. Tentokrát se podařilo uvolnit se z Bavorského státního baletu v Mnichově pro Gala Lukáši Slavickému, který předvede svůj um v duetu z Romea a Julie s partnerkou Robertou Fernandez. Barbora Kohoutková přijede s Romanem Lazíkem.

Balet Gala v Národním divadle ozdobí řada významných hvězdBonbónkem večera se stane vystoupení dvou zahraničních párů. Z Dánska přijedou Silja Schandorff a Jean-Lucien Massot. Ze souboru baletu z Monte Carla uvítáme první sólisty - Bernice Coppieters a Chrise Roelandta, které jsme mohli vidět při nedávném hostování v Praze v Romeovi a Julii. Předvedou duet ze Šípkové Růženky význačného choreografa Jeana-Christophera Maillota.

Foto © archiv ND 

Editor: Janinka
Vytvořeno: 17.04.2008 08:48
Poslední změna: 22.04.2008 03:02

RSS

Hodnocení: 4.50 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz