Kultura

Vzpomínání na Ladislava Fukse

V nakladatelství Mladá fronta vycházejí v novém, doplněném vydání paměti Ladislava Fukse v knize nazvané Ladislav Fuks: Moje zrcadlo, Jiří Tušl: ...a co bylo za zrcadlem.

Vzpomínání na Ladislava FukseLadislav Fuks se nezapomenutelně zapsal do Vzpomínání na Ladislava Fuksedějin české literatury především jako autor psychologické prózy s výraznými autobiografickými prvky. Fuksovým nejznámějším dílem je bezesporu psychologický hororový román Spalovač mrtvol o pracovníku krematoria Karlu Kopfrkinglovi, který byl zfilmován v roce 1967 režisérem Jurajem Herzem v hlavní roli s nezapomenutelným Rudolfem Hrušínským.

Vzpomínání na Ladislava FukseSvé paměti dopsal Ladislav Vzpomínání na Ladislava FukseFuks koncem roku 1993, kdy odevzdal poslední dvě kapitoly redaktoru a příteli Jiřímu Tušlovi. V následujících měsících oba spolupracovali na konečné úpravě knihy. Po smrti Ladislava Fukse 19. srpna 1994 Jiří Tušl dokončil a rozšířil paměti o svá "intermezza" podle dohody, uzavřené již při vzniku rukopisu v roce 1992. Vzniklo tak pozoruhodné svědectví o velkém českém spisovateli vydané poprvé v roce 1995.

Autor Fuksových pamětí Jiří Tušl
Autor Fuksových pamětí Jiří Tušl
Fuksovy paměti Moje zrcadlo ...a co bylo Vzpomínání na Ladislava Fukseza zrcadlem nyní vychází v rozšířeném a doplněném vydání. Především byly vynechány ve spisovatelově textu charakteristiky jeho knih, vypuštěna průvodcovská pasáž o zámku Kynžvart a zkráceny rozsáhlé popisy Fuksem navštívených zemí a měst. Kniha byla naopak rozšířena o další tři intermezza, v nichž se mimo jiné dozvíme fakta o filmových a divadelních adaptacích románu Pan Theodor Mundstock. Přibyly také reminiscence osobností, které Ladislava Fukse znaly a byly ochotny se podělit o své vzpomínky se čtenáři.

Kniha pamětí významného českého spisovatele a Velvyslanec SR Ladislav Ballek předčítá z Fuksových pamětí
Velvyslanec SR Ladislav Ballek předčítá z Fuksových pamětí
svědectví jeho přítele nazvaná Ladislav Vzpomínání na Ladislava FukseFuks: Moje zrcadlo, Jiří Tušl: ...a co bylo za zrcadlem byla slavnostně otevřena v Paláci Aventin autorem Jiřím Tušlem a kmotry, astrofyzikem RNDr. Jiřím Grygarem, režisérem Peterem Kršákem a literárním historikem, docentem Vladimírem Křivánkem. Na otvírání knihy nechyběla celá řada dalších Fuksových přátel a známých, mezi nimi například psychiatr Jan Cimický nebo velvyslanec Slovenské republiky v Čechách Ladislav Ballek.

Astrofyzik RNDr. Jiří Grygar
Astrofyzik RNDr. Jiří Grygar
Literární historik Vladimír Křivánek
Literární historik Vladimír Křivánek
Režisér Peter Kršák
Režisér Peter Kršák

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.03.2008 11:54
Poslední změna: 11.03.2008 09:33

RSS

Hodnocení: 4.71 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz