Kultura

Pozvánka do divadla - Jánošík na scéně Městského divadla Brno

Městské divadlo Brno uvádí na scénu legendární zbojnický jazzrockový muzikál Jánošík aneb Na skle malované.

Pozvánka do divadla - Jánošík na scéně Městského divadla BrnoSnad žádný muzikál pocházející ze zemí s Českem zeměpisně sousedících nezdomácněl tolik, jako dílo libretisty Ernesta Brylla a skladatelky Katarzyny Gärtnerové Na skle malované. Od doby, co se v roce 1972 odehrála v brněnském Státním divadle pod názvem Zbojníci a žandáři jeho úspěšná česká premiéra, opustilo toto představení česká jeviště jen v nedlouhém období 1983 - 1990, kdy se Ernest Bryll ocitl pro své politické názory v rodném Polsku v nemilosti mocných. Po revoluci avšak tento titul zažívá mocný comeback, který s nástupem nového milénia jen zesílil. Jedním z nesporných impulsů byl i nový překlad textu, pořízený populárním písničkářem Jaromírem Nohavicou, který z hlavního hrdiny Jánošíka učinil Janíka a celý příběh lokalizoval do českých Beskyd s výrazným využitím lašského a valašského nářečí.

Zdá se tudíž, že způsob, jakým Bryll nahlédl slovensko - polský mýtus o Juraji Jánošíkovi, který v mnohém přesáhl skutečná fakta reálného zbojníkova osudu, je nám v čemsi stále blízký. Bryll se v mnohém nezakrytě inspiroval naivní divadelností lidového divadla, vnesl do hry jeho tradiční postavy - Anděla, Čerta a Smrt, vedoucí průběžný spor o moc nad Jánošíkovým osudem, i dvojici vypravěčů, v níž hravě dodal k tradičnímu Opovědníkovi komplementárního Dopovědníka. Zachoval také epický charakter - muzikál je tak jakousi rekonstrukcí uzlových bodů Jánošíkova příběhu - jeho narození, jeho milostného trápení a jeho smrti.

Pozvánka do divadla - Jánošík na scéně Městského divadla BrnoDruhou silnou devízou Jánošíka je samozřejmě hudba. Katarzyna Gärtnerová sice vyšla z polské lidové melodiky, ale vytvořila z ní řadu působivých songů až jazzrockového ražení. Inscenace MdB se chce k této vstupní bigbítové inspiraci, zejména k její strhující podobě z originálního polského LP z roku 1970, v co největší míře přihlásit.

Jánošíka ztvární Dušan Vitázek, Opovědníka Zdeněk Junák nebo Ladislav Kolář, Dopovědníka Erik Pardus či Tomáš Sagher, Anděla Petr Gazdík nebo Petr Šmiřák, Čerta Radka Coufalová či Mária Lalková a První děvče Hana Holišová nebo Marta Prokopová. Hra bude poprvé uvedena v novém překladu dramaturga této inscenace Jana Šotkovského. Je také režijním debutem úspěšného a populárního herce MdB Stanislava Slováka. Jeho inscenační tým tvoří dále Jaroslav Milfajt (scéna), Hana Kratochvilová Josefiová (choreografie), Andrea Kučerová (kostýmy) a Karel Cón (aranžmá a spolu s Karlem Albrechtem).

Premiéra Jánošíka aneb Na skle malované proběhne 1. března 2008 na Hudební scéně Městského divadla Brno.

Foto archiv MdB

Editor: Janinka
Vytvořeno: 22.02.2008 03:55
Poslední změna: 03.03.2008 11:01

RSS

Hodnocení: 4.33 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz