Kultura

Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moří

Irský spisovatel Joseph O´Connor přijel do Prahy pokřtít svoji dobrodružnou historickou romanci z 19. století nazvanou Hvězda moří.

J. E. p. Donal Hamill a Joseph O´Connor
J. E. p. Donal Hamill a Joseph O´Connor
Joseph O´Connor, Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu mořírodák z Dublinu a bratr zpěvačky Sinead O´Connor, pokřtil 20. února 2008 v Paláci knih Luxor v Praze svoji úspěšnou knihu Hvězda moří za účasti irského velvyslance v České republice, J. E. p. Donala Hamilla. A protože Joseph O´Connor pochází z Irska, mohli účastníci křtu vidět také ukázky irských tanců v podání skupiny Rinceoiri.

Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříJak řekl sám autor, zavítal do Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříČeské republiky poprvé, i když jeho rodiče v Praze strávili novomanželské líbánky. Joseph O´Connor by ale určitě Českou republiku i naše hlavní město rád poznal blíž. Určitě se zastaví podívat se na Pražské Jezulátko, protože by mu jeho irská babička neodpustila, kdyby tuto sošku v Praze neviděl.

Joseph O´Connor (*1963) napsal již deset úspěšných a vysoce ceněných knih, mezi něž patří například román Cowboys and Indians, který se dostal do užšího výběru pro Whitbreadovu cenu, Redemption Falls, nominovaný na cenu Prix Femina, Desperadoes a The Salesman. Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříJedním z posledních O´Connorových děl je Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříromán Inishowen. O tom, že Joseph O´Connor píše kvalitní literaturu, svědčí mimo jiné fakt, že jeho texty byly přeloženy do osmnácti světových jazyků.

Děj knihy Hvězda moří zavádí čtenáře do třeskuté zimy roku 1847 na loď nazvanou Hvězda moří plavící se z Irska se stovkami lidí, kteří se snaží uniknout z vlasti zbídačelé katastrofálním hladomorem způsobeným plísní bramborovou. Jejich cílem je Amerika, kde hodlají najít svůj nový život. Irové odvážejí z Evropy svá tajemství, dluhy, tragédie, od nichž se nedokážou zcela odstřihnout. Hvězda moří líčí tragické osudy i snahy o usmíření, jenže čím více se zaslíbená země přibližuje, tím silnější pouto váže cestující k domovům a Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříminulosti, před kterou se Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu mořínikde neukryjí. Hvězda moří je dráždivě současný příběh plný překvapivých zvratů a osudových rozhodnutí a plným právem patří k vrcholům současné irské literatury. Hvězda moří je prvním dílem trilogie a její třetí pokračování autor teprve dopisuje. Knihy se jen v Británii prodalo přes milion výtisků, byla přeložena do 27 jazyků, oceněna Evropskou literární cenou a v současné době se připravuje dokonce filmový scénář podle této knihy.

Joseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříJoseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moříJoseph O´Connor přivezl do Prahy Hvězdu moří

Editor: Janinka
Vytvořeno: 20.02.2008 10:35
Poslední změna: 03.03.2008 09:52

RSS

Hodnocení: 5.00 (11x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz