Kultura

Václav Havel získal cenu Karla Čapka

Bývalý český prezident Václav Havel dostal 17. ledna 2008 Cenu Karla Čapka, kterou převzal v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Václav Havel získal cenu Karla ČapkaČeské centrum Václav Havel získal cenu Karla ČapkaMezinárodního PEN klubu udělilo Cenu Karla Čapka dramatikovi a prvnímu prezidentovi samostatné České republiky Václavu Havlovi za celoživotní literární dílo a za vytrvalé úsilí o prosazování humanistických čapkovských postojů.

Václav Havel stál u znovuzrození českého PEN klubu ještě v totalitním Československu a posléze byl především z jeho iniciativy v srpnu 1989 český PEN klub obnoven. Již jako československý prezident byl Havel zvolen čestným členem výboru PEN klubu. V roce 2006 se z vůle účastníků valné hromady PEN klubu stal čestným předsedou českého centra PEN.

Václav Havel získal cenu Karla ČapkaČlenové PEN klubu Václav Havel získal cenu Karla ČapkaVáclavu Havlovi předali dva milé dárky. Básník, muzikant a od roku 2006 předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček přišel zazpívat Ódu na prezidenta a písničkář Jaroslav Hutka píseň Havlíčku Havle. Ostatně setkání Václava Havla s oběma písničkáři bylo velmi srdečné. Jaroslav Hutka byl neskutečně nadšený, když Václav Havel zahrál pár akordů na jeho staré kytaře. Václav Havel také pohovořil s dalšími mnoha hosty, například s Janem Vodňanským a jeho manželkou.

Václav Havel získal cenu Karla ČapkaCena Karla Čapka se od Václav Havel získal cenu Karla Čapkaroku 1994 uděluje každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. O ceně rozhoduje porota, která tentokrát pracovala ve složení Jana Červenková, Daniela Fischerová, Helena Haškovcová, Josef Jařab, Vladimír Just, Oldřich Král a Jiří Pechar. Při výběru nositele ceny porota přihlíží k tomu, zda laureát, v souladu s usilováním Karla Čapka, výrazně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot.

Jaroslav Hutka s Václavem Havlem
Jaroslav Hutka s Václavem Havlem
Prvními Jaroslav Hutka s Janem Vodňanským a jeho manželkou
Jaroslav Hutka s Janem Vodňanským a jeho manželkou
laureáty Ceny Karla Čapka se stali zcela výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. Dalšími nositeli této ceny jsou Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček a bývalý dlouholetý předseda českého PEN klubu Jiří Stránský.

Cena Karla Čapka je bronzová plastika od akademického sochaře Vladimíra Preclíka v podobě rozevřené knihy s oboustranným reliéfem portrétu Karla Čapka. Ocenění je spojeno s odměnou 150 tisíc korun, kterou se Václav Havel rozhodl věnovat nejmenovanému literárnímu časopisu.

Václav Havel získal cenu Karla ČapkaVáclav Havel získal cenu Karla ČapkaVáclav Havel s Janem Vodňanským
Václav Havel s Janem Vodňanským
Václav Havel získal cenu Karla ČapkaVáclav Havel získal cenu Karla ČapkaJaroslav Hutka
Jaroslav Hutka

Editor: Janinka
Vytvořeno: 25.01.2008 10:44
Poslední změna: 11.02.2008 11:52

RSS

Hodnocení: 5.00 (12x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz