Společnost

Pozvánka do divadla - Přehlídka slovenského divadla

Už podruhé přivítají Městská divadla pražská několik zajímavých inscenací slovenských divadelníků. 2. ročník festivalu Malá divadelní přehlídka slovenského divadla se na scéně pražského divadla Rokoko odehraje od 25. do 27. ledna 2008.

Přehlídku slovenského divadla zahájí 25. ledna 2008 představení provokativní tragikomedie Zlomatka od Maria Gelardiho, a to bez nazkoušení. Přímo před diváky ji dvakrát společně odehrají herci z Divadla v Řeznické a z bratislavské Astorky, protože obě scény totiž mají hru na repertoáru.

Přehlídku slovenského divadla zahájí adrenalinová Zlomatka s Jitkou Smutnou
Přehlídku slovenského divadla zahájí adrenalinová Zlomatka s Jitkou Smutnou
Obě verze Zlomatky, v Praze s Jitkou Smutnou a v Bratislavě se Zuzanou Krónerovou, režíroval Peter Gábor, dramaturgyní byla Věra Mašková. Zlomatka líčí drsný příběh střetu matky se synem, balancujícího na hranici lásky a nenávisti, směšnosti a zoufalství. Mladík je gay a jeho matka se ho rozhodne vyléčit. A zvolí vskutku extrémní terapii. Titul oceněný jako nejlepší italská hra roku 2005 přesto nebyl v zemi svého vzniku inscenován. Autor Mario Gelardi, rodák z Neapole, se totiž ze svérázného úhlu dotýká tématu homosexuality, které je zejména na jihu katolické Itálie stale považováno za příliš choulostivé. I proto se titul dříve než v Neapoli dočkal světové premiéry právě v Praze, kde byl publikem velmi vřele přijat.

Obě verze, českou a slovenskou, teď navíc diváci uvidí propojené. Publikum tak mohou shlédnout dvě neopakovatelná představení. "Pro herce je to trochu adrenalinový sport, protože ten zážitek je strašně autentický," říká Věra Mašková, "Nikdo neví přesně, co jeho Pozvánka do divadla - Přehlídka slovenského divadlapartner udělá, ale protože oba hrají o jednom tématu, ve stejných situacích i na témže půdorysu, ani jeden nemůže zabloudit. Jsme proto napjatí, co nového se v propletených představeních objeví," uzavírá Mašková.

Představení Zlomatka bude v Rokoku uvedeno 25. ledna od 18.00 a 20.30 hodin. Na programu Malé divadelní přehlídky slovenského divadla je dále komedie I jako Ina autorů Andrease Sautera a Bernharda Studlara v režijním provedení Svetozára Sprušanského, jejíž scénář získal prestižní Kleistovu cenu (26.ledna od 14 hodin). Tentýž den bude uveden i titul Život na mieru v podání renomovaného Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove (26. ledna 20.30 hodin). Přehlídku uzavře hra současného nejúspěšnějšího chorvatského dramatika Mira Gavrana Zabudni na Hollywood, kterou nastudoval soubor SKD v Martine pod režijním vedením Michala Náhlíka (27. ledna v 18 hodin).

Na celý festival lze zakoupit výhodné permanentky v hodnotách 1000 a 800 Kč na 5 představení nebo 400 a 300 Kč na obě verze Zlomatky. Jednotlivé vstupenky koupit za běžné ceny 280, 200 a 90 Kč. Více se dozvíte na webových stránkách Městských divadel pražských.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 11.01.2008 10:32
Poslední změna: 25.01.2008 09:40

RSS

Hodnocení: 4.50 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz