Kultura

Dobře rozehraná partie v Divadle ABC

Divadlo ABC uvede komedii o tom, jak žít sám a nezpustnout s názvem Dobře rozehraná partie.

Dobře rozehraná partie v Divadle ABCV lednu 2008 bude ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze uvedena na scéně Divadla ABC svižná komedie současného rakouského dramatika a kabaretiéra Stefana Vögela Dobře rozehraná partie.

V hlavní roli nesnesitelného válečného veterána, angličana Freda Kowinského, se představí Jan Vlasák. Fred žije sám a jediný, kdo smí jednou týdně do jeho zanedbaného bytu vstoupit na partii šachu je jeho přítel Leonard (Petr Štěpánek), který s Fredem vždy prohraje. Wally, Fredův syn se snaží otci pomoci a neustále mu dohazuje nové a nové hospodyně v naději, že otce zcivilizují. Ale marně. Kowinski všechny do týdne vypudí. Jednoho dne však do jeho bytu vstoupí temperamentní Italka Rosalinda (Jitka Smutná), která má čtyři pásy v aikidu a vůbec se od svých předchůdkyň liší. A nakonec se stává i dámou, o kterou se bude v této partii hrát.

Režie tohoto představení se ujme Lída Engelová, která o nové hře říká: „Scénograficky bude celá inscenace vytažena na forbínu, to abychom byli divákovi co nejblíže a skvělé dialogy zkušeného kabaretiéra nezapadly." Vtipné dialogy a výborná psychologie postav také nabízí zajímavé herecké příležitosti.

Tato hra mladého rakouského dramatika již byla úspěšně inscenována v patnácti divadlech v Evropě. O jeho tvorbě kritika říká : Je velmi opravdový! Mladý, německy píšící autor komedií dokáže vhodně propojit zajímavou dramatickou linku, psychologii postav i vtip a dát hře přehledný řád. Je to autor, o kterém bychom měli vědět. Je mistrem v pointování dialogů a nemá potřebu utíkat k laciným vtípkům. Jeho Dobře rozehraná partie je ukázkou, jak dovedně dokáže propojit ve své práci moudrost a vtip."

Českou premiéru komedie Dobře rozehraná partie můžete na scéně Divadla ABC vidět 19. ledna 2008.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.01.2008 07:16
Poslední změna: 04.03.2008 10:45

RSS

Hodnocení: 4.92 (12x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz