Kultura

Shen Yun Chinese Spectacular

Velkolepá čínská taneční show Shen Yun Chinese Spectacular zavítá do Prahy. Shen Yun je přehlídkou původního čínského umění plná radosti a barev, inspirovaná pěti tisíci lety tradiční čínské historie a zachycující ducha tradiční čínské kultury.

Shen Yun Chinese SpectacularNěco tak zvláštního a krásného tu ještě nebylo. V předjaří 2008 doputuje do Kongresového centra v Praze velkolepá čínská taneční show Shen Yun Chinese Spectacular, která sklízí nejen celosvětové úspěchy a nadšené ovace publika, ale i odborné kritiky. Oslnivé kreace tance, zpěvu, akrobacie, bojových umění i pantomimy starobylé čínské civilizace představí newyorský soubor Divine Performing Arts, který sestává z čínských emigrantů žijících v USA a Kanadě.

Shen Yun Chinese SpectacularČíňané žijící v Americe si jsou vědomi kořenů své mimořádné a svébytné kultury, která vzkvétala po dobu 5000 let. Za komunistické Velké kulturní revoluce v Číně 20. století však byla téměř zničena. Umělce v souboru Divine Performing Arts spojuje přání představit světu jedinečné poselství, které čínská kultura ukrývá, a znovu přivést k životu tradice, jež byly v Číně ve 20. století v období Velké kulturní revoluce komunistickým režimem téměř zničeny. Jen několik měsíců od svého příchodu na veřejnost v roce 2006 soubor Divine Performing Arts vystupoval před více než 200 tisíci lidmi v publiku. Odezva byla neuvěřitelná. Soubor od té doby procestoval řadu měst po celém světě a navštívil nejlepší světové scény, jako jsou Radio City Music Hall v New Yorku, Opera House v San Francisku, Mezinárodní kongresové centrum v Berlíně a Kongresový palác v Paříži. Prestižní americký časopis The Billboard Magazine dokonce označil v loňském roce Shen Yun jako sedmou nejlepší show na světě.

Shen Yun Chinese SpectacularProgram, který ztvárňuje na 90 tanečníků, zpěváků a hudebníků nejvyšší profesionální úrovně, uvede hudební čísla a pěvecká a instrumentální sóla, včetně tradičních nástrojů, jako je erhu (čínské housle) a guzhen (citera). Jedny z nejpozoruhodnějších částí představení Shen Yun jsou jeho mistrovské choreografie a okouzlující taneční výstupy, sahající od klasických průvodů přes etnické lidové tance k velkým skupinovým tancům, kde se desítky tanečníků synchronně pohybují v úchvatných formacích. Program, který doplňují akrobatické skoky, draci a hřmící bubny, to vše podtrhuje originalitou a neskutečnou silou živého orchestru, a tak vytváří mimořádný a fascinující zážitek pro diváky všech věkových skupin.

Shen Yun Chinese SpectacularPředstavení vycházející z hrdinských bájí, hlubokých tradičních příběhů a pověstí z dynastií Tchang, Sung a Čching i z moderních témat společně zachycují historii mnohotvárné země s pestrým a ohromujícím kulturním dědictvím. Vystoupení jsou uvedena a vysvětlena vypravěčem/překladatelem v čínštině a češtině.

Představení spojuje prastarou techniku umění s velkolepou scénografií za podpory úchvatné scenérie promítané na pozadí, včetně okouzlující projekce buddhistických chrámů, hor a mongolských stepí, čínských paláců a vzdouvajících se moří. Působivého efektu je dosaženo, když se tyto obrazy dají do pohybu na plátně o rozměrech 16m x 8m a zachycují například padající sníh ve venkovské krajině nebo mraky plující po obloze.

Shen Yun Chinese SpectacularUnikátní součástí této produkce jsou pestré a pečlivě navržené, ručně šité kostýmy, které mají na sobě nebeské krásky, stateční válečníci a věrné duše. Návrháři si při zkoumání knih, maleb, fresek a soch počínali mimořádně pečlivě, aby dosáhli naprosto přesného vzhledu v závislosti na období, kde se dramatické tance a příběhy odehrávají, k čemuž použili původní dochovanou dokumentaci čínské historie.

Praha je jednou ze zastávek letošního celosvětového turné čítajícího více než 200 představení v mnoha světových metropolích, mezi nimiž nechybí Paříž, Londýn,Shen Yun Chinese Spectacular Vídeň, Berlín, Stockholm, New York, Los Angeles, Toronto, Sydney, Tokio, Singapur a další velkoměsta v USA, Austrálii a Asii. V pražském Kongresovém centru bude Shen Yun k vidění na třech představeních, a to 10. března 2008 ve 20 hodin a 11. března v 15 a ve 20 hodin. Dokonalá souhra tančících, jímavá hudba, barvité kostýmy a rozmanité scénické efekty vytvářejí unikátní představení, které byste si neměli nechat ujít. Staňte se součástí této mimořádné události, která poprvé přichází i do České republiky! Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketstream včetně internetového prodeje a v sítích cestovních kanceláří Čedok, Firo Tour a knihkupectví Kanzelsberger.

Foto archiv Divine Performing Arts

Editor: Janinka
Vytvořeno: 09.01.2008 03:34
Poslední změna: 26.02.2008 08:00

RSS

Hodnocení: 5.00 (10x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz