Kultura

Veselý senior v Café Louvre

V Café Louvre budou k vidění samí senioři, a to na snímcích žáků Pražské fotografické školy a Fotografické školy v Brně, které se pod patronací dvou profesionálních fotografů, Romana Sluky a Jana Saudka, a za účasti jejich fotografických děl vydaly v létě na pouť po Čechách a Moravě, aby se opět vrátily do Prahy.

Veselý senior v Café LouvreV Café Louvre budou v objektivu samí senioři. Jak je to možné? Od 5. prosince 2007 se tu totiž koná fotografická výstava, nazvaná V objektivu senior, spojená se křtem kalendáře. Na výstavě fotografií ani v kalendáři proto nečekejte žádné svůdné Veselý senior v Café Louvrekrasavice, ale na druhou stranu se nemusíte bát ani portrétů ošklivých a nepříjemných starců a stařen. Fotografie vystihují krásu stáří. Ano, staří lidé jsou krásní. Každý starý člověk je úplně jiný, je osobitý. Jako list papíru popsaný. básní. Někdy posmutnělou, někdy veselou. Ve tváři starých lidí, v každé jejich vrásce, v hloubce očí je vykreslen složitý život, moudrost, jsou tu vepsány mnohaleté zkušenosti. A jejich rozvrásněné ruce vypovídají celé příběhy o lásce, touze i osamělosti.

Všimli jste si někdy, že mnozí otužilci na Vltavě nebývají žádní mladíci? I na ty se na výstavě podíváte stejně jako na vousáče s dýmkou, co tak frajersky řídí auto, ale také se na vás z jedné Veselý senior v Café Louvrefotografie soustředěně dívá někdejší baletka, která je dnes na vozíku. Co si asi myslí? Je odevzdaná osudu? Zklamaná? Měla slavnou minulost a dnes je osamělá? Nebo se rozhodla bojovat s chorobou a nevzdává se?

Všichni máme rádi Květu Fialovou. Veselý senior v Café LouvreNa věku nezáleží. Víme, že je krásná a vtipná, milujeme její šelmovské úsměvy. A přitom má tato noblesní dáma již řádný kus života za sebou, proto také ona společně s fotografem Janem Saudkem bude kmotrou vydaného kalendáře s fotografiemi věnovanými seniorům.

Tato výstava přináší nezvyklý úhel pohledu na stáří. A tak není divu, že právě fotograf Jan Saudek osobně vybral ze studentských prací dvou fotografických škol díla hodná vystavení. Snímky žáků Pražské fotografické školy a Fotografické školy v Brně se pod Saudkovou patronací společně s patronací fotografa Romana Sluky. Veselý senior v Café LouvreZa účasti fotografických děl abou patronů se všechny snímky vydaly na pouť po Čechách a Moravě již letos v létě. Viděli je návštěvníci Prahy, Brna, Hradce Králové, Uherského Hradiště či Ostravy. V Praze zajímavé snímky tedy zakotví už podruhé. „Nadační fond Veselý senior a společnost Walmark, které se snaží změnit stereotypní názor veřejnosti na stáří, pomáhat seniorům a upozornit na jejich problémy, vydávají k výstavě kalendář, jenž lze v Café Louvre zakoupit. Výtěžek z jeho prodeje bude věnován Veselý senior v Café Louvrenadačnímu fondu, založenému na podporu nemocných i zdravých seniorů a zařízení pro ně určených.

Výstava vznikla jako reakce na současné priority naší společnosti. Domníváme se totiž, že současná společnost je až příliš jednostranně nakloněna kultu mládí, krásy a úspěchu," přečteme si v úvodu kalendáře. „Z časopisů, reklam, billboardů se na nás usmívají mladé, krásné a nejlépe ještě k dokonalosti vyretušované tváře. Jako by v životě nebylo nic důležitějšího než fyzická dokonalost. Do takového hodnotového žebříčku pak jaksi nezapadá stáří, moudrost a zkušenost," píší Eliška Klepalová a Lenka Kopecká, zakladatelky nadačního fondu Veselý senior v Café LouvreVeselý senior. Věří, že fotografující studenti pochopili, že i se seniory si lze užít pořádnou zábavu a že i starší generace přirozeně patří do společnosti a nikoliv na její okraj.

Na výstavě V objektivu senior se dívejte se s očima dokořán a s nadhledem, neboť co jsou senioři na fotografiích, to budeme jednou i my.

Foto Roman Sluka

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.11.2007 10:24
Poslední změna: 04.12.2007 08:14

RSS

Hodnocení: 4.89 (27x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz