Kultura

Múza očima Múz

Žena je věčnou inspirací, inspirací pro muže-básníky, muže-spisovatele, muže-fotografy, pro muže-malíře, muže-sochaře, pro všechny muže. Někdy ale žena dokáže inspirovat i ženy.

Foto © Jana Moravcová
Foto © Jana Moravcová
Pro umělce je Múza inspirací, zdrojem Foto © Josef Louda
Foto © Josef Louda
tisíce nápadů a věcí, které by nikdy bez Múzy neuskutečnili. Fotograf Josef Louda má také svoji Múzu, která mu přináší inspiraci a pomáhá vytvářet fotografie. Jak řekl:"Fotografie vzniká při přitomnosti jednoho ze 3N: Nápadu, Nálady a Náhody". Fotograf ale také potřebuje i N čtvrté, a tím je Námět. V případě fotografického projektu Josefa Loudy byla"námětem" a Múzou žena. Ne jedna žena, ale žen dokonce 33. Hlavním Múzou projektu Múza očima Múz se stala harfenistka, básnířka, manželka a matka Zbyňka Šolcová. Dalších 32 múz představovaly ženy - fotografky, ať profesionální či neprofesionální, české i Fotograf Josef Louda se svými Múzami
Fotograf Josef Louda se svými Múzami
zahraniční, kterým Zbyňka Šolcová trpělivě stála v nejrůznějších pozicích a na nejrůznějších místech před objektivem fotoaparátu, čímž se pravděpodobně stala nejfotografovanější harfenistkou na světě. Aby měli ostatní možnost vidět, jak fotografie vznikaly, Josef Múza očima MúzLoufa vždy fotil Zbyňku Šolcovou spolu s danou fotografkou na místě, kde právě byly pořizovány fotky. Vznikl tak unikátní soubor fotografií, který mají na svědomí samé ženy a jeden muž.

Po několika měsících náročné fotografické práce, úpravy fotek, paspartování a rámování byl tento zajímavý fotografický Múza očima Múzprojekt dokončen a 12. listopadu 2007 představen veřejnosti v pražské Státní opeře.

Vernisáží plnou 32 fotografií, krásných Múz a zajímavých hostů Na vernisáži zazpívala Eva Pilarová, která byla i jednou z 32 fotografek
Na vernisáži zazpívala Eva Pilarová, která byla i jednou z 32 fotografek
provázela operní zpěvačka Martina Kociánová. Chybět samozřejmě nemohl ani organizátor celé akce, fotograf Josef Louda a hlavní fotografický objekt Zbyňka Šolcová, která doprovodila hrou na harfu zpěv Martiny Kociánové a zpěvačky Evy Pilarové, která se zúčastnila projektu Múza očima Múz jako jedna z fotografek. A protože je Zbyňka Šolcová  také básnířka, napsala například sbírku básní Valerie Zawadská s fotografií Evy Javůrkové
Valerie Zawadská s fotografií Evy Javůrkové
City a pocity, přednesla některé její verše Valerie Zawadská. O múzách a ženách obecně publiku sdělil své dojmy, desetkrát ženatý režisér Karel Weinlich. Jelikož se vernisáž konala v prostorách Státní opery, nemohl chybět ani její ředitel Jaroslav Vocelka.

Patronem fotografického projektu Múza očima MúzMúza očima Múz nemohl být nikdo jiný než fotograf žen a Múz Jan Saudek, který na vernisáž fotografií zavítal jen krátce v doprovodu své partnerky Pavlíny Hodkové a syna Matěje. Příležitost vidět Múzy si nenechal ujít ani herec Zdeněk Podhůrský, malíř a skladatel Vladimír Franz, moderátorka Štěpánka Duchková, zprávařka Dana Makrlíková nebo malíř a mistr Múza očima Múzbody paintingu Vladimír Valenta.

Z 32 fotografek účastnících se projektu: Stanislava Brůhová, Adriana Cahová, Maya Cain, Sabina Časarová, Anna Lada Feldeková, Lenka Fialová, Taťána Guzioti, Pavlína Múza očima MúzHodková, Markéta Hritzová, Eva Javůrková, Eva Kubáňová, Karla Kučerová, Dana Kyndrová, Helena Lacinová, Iveta Lazarová, Jana Lucas, Ivana Lukavská, Světlana Mazepina, Jana Moravcová, Svietlana Niavolina, Dagmar Pavlíková, Eva Pilarová, Markéta Podhajská, Ida Saudková, Sára Saudková, Catherine Steinmann, Magdaléna Straková, Nikola Šrajerová, Natalia Taran-Terenina, Tereza z Davle, Jana Abelson Tržilová, Zbyňka Šolcová, Martina Kociánová, Josef Louda a Dr. Alena Bartoňová
Zbyňka Šolcová, Martina Kociánová, Josef Louda a Dr. Alena Bartoňová
Marta Zelenská, byla na vernisáži přítomna jen část z nich, protože některé to mají ze Spojených států amerických i jiných koutů země trochu daleko, a tak byly alespoň v telefonickém kontaktu.

Projekt Múza očima múz můžete ve Státní opeře v Praze vidět do konce roku 2007. Poté výstava zavítá do zahraničí, protože její nápad se zalíbil nejen pojišťovací společnosti GrECo, která pomohla vydat unikátní katalog k výstavě, ale také mnoha dalším.

Ukázka z básnické sbírky Zbyňky Šolcové City a Pocity:

Múza očima MúzTRPĚLIVÁ

Stojím tu tiše a bez hnutí...

Pod tvýma rukama

ztrácím se  i rodím,

Harfenistka Zbyňka Šolcová
Harfenistka Zbyňka Šolcová
nestárnu

- přesto už je ze mě žena,

dal jsi mi tvář,

však dosud nemám jména...

Múza očima MúzTvůj pot s mou mízou

dnes v noci

promícháme,

ač mlčky - my dva

před sebou nic neskrýváme.

Stojím tu tiše, ani nedýchám...

Ode mě nedočkáš se nikdy zlého.

Jsem tvoje socha z dřeva lipového...
 

Prohlédněte si také snímky Zbyňky Šolcové od fotografek projektu ve fotogalerii Múza očima múz i v 2. části fotogalerie.

Múza očima MúzŽe by dortová válka v podání Valerie Zawadské?
Že by dortová válka v podání Valerie Zawadské?
Múza očima MúzMúza očima MúzJednou ze 32 fotografek byla také Dana Kyndrová
Jednou ze 32 fotografek byla také Dana Kyndrová
Josef Louda se Štěpánkou Duchkovou
Josef Louda se Štěpánkou Duchkovou

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.11.2007 11:31
Poslední změna: 27.11.2007 11:20

RSS

Hodnocení: 3.45 (776x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz