Společnost

Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludy

Ve čtvrtek 1. listopadu 2007 byla v klubu Solidní nejistota pokřtěna kniha politických vtipů Štěpána Mareše a Marka Stoniše s názvem Politické (o)bludy. Knihu pokřtili Aňa Geislerová a Marek Vašut. Zároveň byla vydražena karikatura Jiřího Paroubka ve prospěch sdružení Zuzany Paroubkové. Jak dražba probíhala a kdo všechno se jí zúčastnil?

Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyŠtěpán Mareš je české Paroubkův pupík bude zřejmě předmětem žaloby na Štěpána Mareše
Paroubkův pupík bude zřejmě předmětem žaloby na Štěpána Mareše
veřejnosti známý jako kreslíř komiksů, především seriálového Zeleného Raoula. Oblíbené jsou také Marešovy karikatury českých politiků, a právě o nich je jeho nová kniha Politické (o)bludy, kterou pokřtil 1. listopadu 2007 společně s novinářem a břitkým komentátorem české politické scény Markem Stonišem v pražském klubu Solidní nejistota.

Jako kmotry knihy Politické (o)bludy si Štěpán Mareš a Marek Stoniš vybrali herečku Aňu Geislerovou a Marka Vašuta. Aňa Geislerová všechny přítomné překvapila svými růžovými botkami. Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyAlňa se obula nejen do extravagantních růžových bot, ale také do Jiřího Paroubka a Zdeněk Škromach, vpravo Jefim Fištejn
Zdeněk Škromach, vpravo Jefim Fištejn
Tomáše Sokola, ztvárněné na titulní straně knihy: „Už jsem křtila různé knihy a CDéčka, jsem dokonce patronkou několika zvířat v zoo, tak proč bych nepokřtila i tahle dvě hovádka." Tomuto sdělení se zasmál nejen místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach, ale i další přítomní hosté křtu knihy Politické (o)bludy, jako publicista Jefim Fištejn, bývalá redaktorka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová nebo evropský poslanec ODS Jan Zahradil.

Štěpán Mareš na závěr křtu předvedl objektivní karikaturu Jiřího Paroubka, která byla vydražena ve prospěch sdružení Zuzany Paroubkové Na pomoc budoucnosti našich Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludydětí. Dražba měla ale několik přísných pravidel, které zdůvodnil sám Štěpán Mareš s objektivním Jiřím Paroubkem
Štěpán Mareš s objektivním Jiřím Paroubkem
Štěpán Mareš: „Vzhledem k tomu, že Zuzana Paroubková má ve svém sdružení stále kolem 90 procent tajemných donátorů, chtěli jsme přispět ke snížení tohoto čísla a dodat jí sponzora, jehož prostředky jsou prokazatelně čisté. Proto jsme předem poprosili, aby se do aukce nehlásil nikdo, kdo se objevuje v tzv. Kubiceho zprávě nebo kdo obchodoval s pražským magistrátem v době, kdy tam působil Jiří Paroubek. Padla i radikální myšlenka, že bychom pro jistotu měli vyloučit všechny, kdo navštívili Matějskou pouť a atrakce přítele předsedy ČSSD Jiřího Dražba objektivní karikatury Jiřího Paroubka
Dražba objektivní karikatury Jiřího Paroubka
Paroubka, pana Kočky, ale to bychom předem zúžili velký okruh zájemců."

Marek Vašut se chopil role dražebního licitátora a dražba mohla začít. Vyvolávací cena 3 koruny české postupně narůstala a Marek Vašut osobně přihazoval v řádu desítek tisíc. Jiří Škromach se zapojil do dražby
Jiří Škromach se zapojil do dražby
Dražby se aktivně zúčastnil i Zdeněk Škromach, kterého Marek Vašut žertem označil za „zmiji, kterou si Paroubek hřeje na prsou." Nakonec si karikaturu odnesl za 50 tisíc korun ekonom a publicista Karel Kříž, který veřejně vyzval, aby si Zuzana Paroubková peníze u něj osobně vyzvedla. Peníze budou stylově připraveny v igelitové tašce.

Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyA jak reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek na dopis Štěpána Mareše a Marka Stoniše s anketními otázkami ke knize Politické (obludy)? (převzato z blogu Jiřího Paroubka na idnes.cz)

1. Považujete sám sebe v karikaturách Štěpána Mareše za moc nebo málo legračního?
Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyVe Vašich karikaturách si připadám opravdu skvěle. Nezapomenutelná je Vaše karikatura pro Blesk 13. 12. 2006: „Paroubek chce být předsedou ČSSD". „V květnu Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludymě zvolíte předsedou, jasné? Větší svini v našich řadách už stejně nenajdete!" Tolik humoru ve dvou větách se opravdu těžko někde jinde najde. Opravdu neopakovatelný, geniální humor.

2. Přál byste si, aby Vás už raději nekarikoval?
To je jediné, za co bych Vám opravdu poděkoval, ale kde bych se zase dočetl, že rodina Klausova při slavnostních obědech v Lánech plive rodině Paroubkových do polévky. Máte opravdu smysl pro úroveň a vytříbený Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyvkus.

3. Dalo by se působení v politice přežít bez humoru?
Aňa Geislerová prohlíží Politické (o)bludy
Aňa Geislerová prohlíží Politické (o)bludy
Některé výroky na naší politické scéně jsou opravdu neuvěřitelně humorné, i když jejich aktéři jsou v dané myšlence humoru vzdáleni, ale Váš humor, pánové, je opravdu nepostradatelný. Pouze většinou není jasné, kde začal a kde skončil, tedy přesněji, je-li to vůbec humor.

V knize politických karikatur Štěpána Mareše a Marka Stoniše Politické (o)bludy najdete na 200 vtípků Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludymapujících českou politickou scénu s jejími hlavními protagonisty, Stanislavem Grossem, Davidem Rathem, Jiřím Čunkem, Václavem Klausem, Mirkem Topolánkem, Vladimírem Špidlou, Zdeňkem Škromachem a samozřejmě Jiřím Paroubkem. Dozvíte se také o modernizaci ČSSD, nedávné výměně manželek i reformě českého zdravotnictví.

Aňa Geislerová s Politickými (o)bludami
Aňa Geislerová s Politickými (o)bludami
Štěpán Mareš a Marek Stoniš pokřtili Politické (o)bludyŠtěpán Mareš se vítá s Lídou Rakušanovou
Štěpán Mareš se vítá s Lídou Rakušanovou

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.11.2007 03:42
Poslední změna: 06.11.2007 04:56

RSS

Hodnocení: 4.17 (66x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz