Společnost

František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle Hybernia

17. září 2007 byla v galerii Divadla Hybernia zahájena nejrozsáhlejší výstava malířské tvorby Františka Ringo Čecha.

František Ringo Čech se svými obrazy, vlevo nahoře dílo Zvířátka obdivují píču
František Ringo Čech se svými obrazy, vlevo nahoře dílo Zvířátka obdivují píču
Františka Ringo Čecha František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle Hyberniaznáme jako muzikanta, zpěváka, hudebního skladatele, moderátora, spisovatele, scénáristu, divadelníka a režiséra. Od roku 1973 se tento multimediální umělec věnuje také malování. A právě na vernisáži a následné dosud největší retrospektivní výstavě obrazů, nazvané RINGO FOR EVER, REMBRANDT NEVER, v galerii Divadla Hybernia se představuje více než padesát olejů a řada grafik z malířské dílny Františka Ringo Čecha.

A nebyl by to F. R. Čech, aby jeho vernisáž nedoprovázela nějaká zvláštnost či extravagantnost. František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle HyberniaUmělec upoutal již svým zjevem s dlouhými vlasy, Vlasta Kahovcová a Petr Kocman se vítají s Ringo Čechem
Vlasta Kahovcová a Petr Kocman se vítají s Ringo Čechem
kravatou se spoustou barevných prezervativů a odznáčkem ze socialistických dob na klopě. Na pozvánkách byl jako host večera uveden také Ivan Mládek, který se ale slavnostní vernisáže nezúčastnil. Ani totiž nemohl, protože mu František Ringo Čech pozvánku zapomněl poslat. Na ty šťastnější, kterým byla pozvánka zaslána, čekalo zajímavé překvapení - prázdná obálka, kterých mistr poslal rovných padesát.

František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle HyberniaJako kmotra výstavy F. R. Čech pozval baviče a moderátora Petra Novotného, se kterým se řadu let přátelí. Jak Ringo Čech Oldřich Lichtenberg, Petr Novotný a František Ringo Čech
Oldřich Lichtenberg, Petr Novotný a František Ringo Čech
řekl, znal Petra ještě v době, kdy už byl sám hvězda a Petr Novotný byl absolutní hovno. Ovšem Ringo Čech již tenkrát rozpoznal Petrův talent.

Společně s producentem muzikálu Golem Oldřichem Lichtenbergem si na zdar výstavy připili pivem Golem, které ze svých cest přivezl Vilda Čok. František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle HyberniaPetr Novotný nejen že má jeden z nejstarších obrazů F. R. Čecha s názvem David a Goliáš, ale také prozradil, jak přicházejí Ringova takzvaná barevná období. Když docházejí František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle Hyberniaurčité barvy, je líto F. R. Čechovi kupovat nové barvy, kterých se zrovna nedostává, proto používá ty, kterých je prozatím dostatek a ty na jeho obrazech převládají. Tak přichází období žluté, červené, modré, zelené...

F. R. Čech s Ivanem Vyskočilem a obrazem Eurokoupel v Jizeře
F. R. Čech s Ivanem Vyskočilem a obrazem Eurokoupel v Jizeře
A jak malování F. R. Čecha začalo? Také u něj platí heslo: za vším hledej ženu, protože k malířské tvorbě Ringo Čecha přivedla právě jeho manželka. Ta mu v Amsterodamu koupila sadu barev, přenosný malířský stojan a plátna jako vánoční dárek. A na Štědrý den, když se Ringo Čech vydal s dárky domů František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle Hybernia(tehdy ještě bydleli s manželkou každý zvlášť), o půlnoci potkal na Palackého mostě v Praze malíře Jana Zrzavého. A to bylo údajně to znamení, které F. R. Čecha přesvědčilo, že by měl začít malovat. A tak začal.

Obrazy Ringo Čecha si prohlédla také Štěpánka Duchková s přítelem
Obrazy Ringo Čecha si prohlédla také Štěpánka Duchková s přítelem
Malířka Vlasta Kahovcová s muzikantem Petrem Kocmanem si nejvíce oblíbili Ringův obraz s provokativním názvem Zvířátka obdivují píču. To Vilda Čok dává přednost spíše klasice, proto pózoval před obrazem Vincent van Gogh. Na Vilda Čok úspěšně napodobuje obraz Van Gogh
Vilda Čok úspěšně napodobuje obraz Van Gogh
vernisáž zavítal také herec Ivan Vyskočil, Štěpánka Duchková s partnerem nebo diskžokej Miloš Skalka. Petr Novotný s sebou do společnosti na vernisáž vzal i svého syna Pavla, který hbitě nalezl na obraze Generace Beatles hrobku Novotných.

I rodina Novotných má svůj náhrobek na hřbitově obrazu Generace Beatles
I rodina Novotných má svůj náhrobek na hřbitově obrazu Generace Beatles
A že se F. R. Čechovi jako malíři opravdu daří, svědčí i fakt, že první obraz po zahájení vernisáže prodal za čtvrthodinku. Jeho naivní obrazy jsou v soukromých sbírkách od Japonska, přes Rusko, Francii, Španělsko až po Spojené státy americké. Mezi majitele Ringových obrazů patří například Václav Havel, Shirley Temple Black, Martina Navrátilová, Franco Nero, Annie Girardot nebo Arnold Schwarzenegger. Ostatně obrazy Františka Ringo Čecha může vlastnit kdokoliv, komu se budou líbit, protože výstava je prodejní. František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle HyberniaCeny uměleckých výtvorů se pohybují v průměru kolem třiceti tisíc korun. Na výběr jsou obrazy skotačivých polonahých žen, socialisticky laděná témata i panoramata Prahy. Celkem je v divadelních prostorách vystaveno více než padesát olejů na plátně z minulé i současné tvorby a také řada grafik.

František Ringo Čech vystavuje obrazy v Divadle HyberniaVýstava, kterou uspořádala Golem Production a.s., je první vlaštovkou v rámci projektu Galerie Divadla Hybernia. Výstavy dalších umělců budou v dvouměsíčních intervalech pokračovat.

Prodejní výstavu obrazů Františka Ringo Čecha můžete v galerii Divadla Hybernia navštívit do 17. listopadu 2007 denně od 9 do 22 hodin.

Poznámka k červnu 2009: Jako hoax se e-mailem šíří zpráva o údajné koupi obrazu Zvířátka obdivují píču Národní galerií. Podrobnosti a vyjádření Národní galerie a Ministerstva kultury naleznete na serveru Hoax.cz.

Vilda Čok si prohlíží obrazy F. R. Čecha
Vilda Čok si prohlíží obrazy F. R. Čecha
Petr a Pavel Novotných
Petr a Pavel Novotných
Vlasta Kahovcová s Petrem Kocmanem
Vlasta Kahovcová s Petrem Kocmanem

Editor: Janinka
Vytvořeno: 17.09.2007 09:59
Poslední změna: 11.04.2010 03:59

RSS

Hodnocení: 3.41 (99x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz