Kultura

Křest knihy Žirafy

V roce 1975 bylo vyvražděno v zoologické zahradě ve Dvoře Králové největší stádo žiraf chovaných v zajetí. Dosud nikdo se nedočkal vysvětlení, proč tomu tak bylo. Skotský spisovatel J. M. Ledgard pátral po žirafích stopách a svoje poznatky sepsal v knize Žirafy, která byla pokřtěna 11. září 2007 v pražském Domě knihy Kanzelsberger.

Křest knihy ŽirafyKopu ve tmě, pak clonou blány a tekutin vaku, který mě obklopuje, spatřím světlo, žhavé a protkávané žilkami. Něco mě k tomu světlu tlačí. To je nutno říci: Do tohoto světa nevstupuji ze své vůle.
Napřed jdou ven kopýtka, potom nos, potom celá hlava. Zůstanu viset v půli cesty. Zhoupnu se. Spadnu na zem. Jsem tady, v tu chvíli přicházím na svět a můj vstup do života je střemhlavý pád z beztížnosti do tíže, ze života ve vodě, kde není paměti, do existence, která dýchá, která teprve bude.
Vzduch tady venku je rozžhavený doběla, je řídký, pálí. Můj pád trvá strašně dlouho. První, co uvidím, je mé vlastní tělo, kopýtka nemožně daleko, kluzké od plodové vody, má zcuchaná, zakrvácená srst jiskří v oparu, pálí to, jako bych nepadala z matčina lůna na zem, ale ze souhvězdí Žirafa do zemské atmosféry
... Tak začíná kniha Jonathana Magnuse Ledgarda Žirafy; zrozením malé žirafy, později nazvané Sněhurka.

Michal Horáček listuje knihou Žirafy
Michal Horáček listuje knihou Žirafy
Není zvykem, aby knihu o Čechách, natož knihu o jednom příběhu ze zoologické zahrady, psal zahraniční autor. Nicméně skotský spisovatel J. M. Ledgard k tomu měl hned několik důvodů. V roce 1999 totiž pracoval v Praze jako korespondent  prestižního časopisu The Economist pro Východní Evropu. Pobyt v Čechách si mimo jiné krátil také návštěvami zoo. Jednou se dozvěděl o brutálním vyvraždění vzácného stáda žiraf ve Dvoře Králové a jeho pátrání po pravdě o žirafách začalo...

V roce 1975, v předvečer prvního máje, příslušníci tajné policie, oblečeni do vojenských protichemických obleků, uzavřeli zoologickou zahradu ve Dvoře Králové a vydali rozkaz k likvidaci největšího stáda žiraf chovaného v zajetí na světě. Právě masakr stáda žiraf v zoologické zahradě ve Dvoře Králové tvoří jádro pozoruhodné knihy J. M. Ledgarda.

Křest knihy ŽirafyAutor velmi poutavě a přitom poeticky vypráví příběh žiraf od okamžiku jejich narození v Africe, jejich následného pochytání a plavby z Hamburku do Čech až do jejich smrti daleko od domova. Celých 18 měsíců sbíral J. M. Ledgard informace o vyvraždění žiraf, dokonce strávil odpoledne s člověkem, který dostal příkazem od Státní bezpečnosti stádo žiraf postřílet. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové dosud marně čeká na oficiální vyjádření a vysvětlení, proč muselo být zlikvidováno všech jejích 49 žiraf v noci 30. dubna 1975. Šlo o největší stádo žiraf chovaných v zajetí na světě, přičemž 23 žiraf bylo pravděpodobně tou dobou březích.

Překladatelka knihy Žirafy Lucie Johnová
Překladatelka knihy Žirafy Lucie Johnová
Kmotrem knihy se stal textař, spisovatel a novinář Michal Horáček, který se náhodou setkal s J.M. Ledgardem v hospodě v africkém Malindi. Jak to tak bývá, slovo dalo slovo a Michal Horáček dostal od spisovatele knihu Žirafy v angličtině. Nyní již mohl být Michal Horáček kmotrem knihy Žirafy v češtině. Křtu spisovatelské prvotiny J. M. Ledgarda se také zúčastnila překladatelka Lucie Johnová a programový ředitel vydavatelství Mladá fronta, které knihu Žirafy vydalo, PhDr. Jiří Kolečko.

Ačkoliv je Jonathan Magnus Ledgard relativně mladým autorem, narodil se v roce 1968 na Shetlandských ostrovech, poutavý příběh jeho knižní prvotiny Žirafy zaujal čtenáře v mnoha zemích, např. v USA, Francii, Austrálii a byl v mnohatisícovém nákladu přeložen také do italštiny nebo holandštiny. V současné době autor žije v Africe. Dlouhé roky pracuje jako korespondent časopisu The Economist.

Přečtěte si i vy velmi poutavý příběh žiraf podle skutečné události a hledejte pravdu o jejich smrti v knize J. M. Ledgarda Žirafy.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.09.2007 04:49
Poslední změna: 08.06.2011 07:43

RSS

Hodnocení: 4.94 (17x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz