Kultura

Shakespeare opět na Pražském hradě

I letos ožívá Nejvyšší purkrabství Pražského hradu oblíbenými Shakespearovskými slavnostmi. Poprvé se také přidává nová scéna, kterou je nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí v sídle Hudební fakulty AMU. Shakespeare zavítá také na brněnský Špilberk a na Bratislavský hrad. Těšit se lze na několik premiér i na lákavé herecké obsazení.

Jan Tříska jako Kaliban a Emil Horváth jako Prospero ve hře Bouře
Jan Tříska jako Kaliban a Emil Horváth jako Prospero ve hře Bouře
A na co se mohou příznivci Zuzana Kajnarová a Jan Tříska
Zuzana Kajnarová a Jan Tříska
významného anglického dramatika a básníka Williama Shakespeara v sezóně roku 2007 na Shakespearovských slavnostech těšit? Uvedeno bude celkem 159 představení, z toho 15 v Brně, 29 v Bratislavě a 115 Praze. Nejčastěji je v letošním roce na programu Shakespearovských slavností hra Bouře, celkem sedmapadesátkrát, následuje Othello s třiceti sedmi a Kupec benátský se sedmnácti představeními.  

Na tiskové konferenci Shakespearovských slavností
Na tiskové konferenci Shakespearovských slavností
Jako první se příznivcům Shakespearovského divadla 21. června představila na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu nejžhavější novinka roku 2007, Zuzana Kajnarová ztvární roli Mirandy
Zuzana Kajnarová ztvární roli Mirandy
hra Bouře v režii Jakuba Korčáka, který pro roli Prospera vybral trojici vynikajících slovenských herců: Dušana Jamricha, Emila Horvátha a Martina Hubu. V roli otroka Kalibana, prostoduchého divocha a dítěte přírody, se na scénu Shakespearovských slavností vrací Jan Tříska, který před pěti lety exceloval v legendárním Králi Learovi. Roli Antonie Talacková alternuje roli Mirandy
Antonie Talacková alternuje roli Mirandy
Mirandy, Prosperovy dcery, alternují dvě herečky, a to Antonie Talacková a Zuzana Kajnarová, praneteř básníka Josefa Kainara. Bouře je poslední velkou hrou Williama Shakespeara z roku 1611. Kritici ji hodnotí jako Shakespearovu bilanční hru, jakousi shakespearovskou divadelní sumu, ve které se znovu objevují klasická Shakespearova témata a motivy.

Emil Horváth režíruje hru Jak se vám líbí
Emil Horváth režíruje hru Jak se vám líbí
Poprvé v Praze uvidíme premiéru česko-slovenského představení Jak se vám líbí v nastudování zkušeného divadelníka Emila Horvátha. V čarovné komedii z Ardenského lesa se můžete těšit na Mariána Labudu, který si Marián Labuda ve hře Jak se vám líbí
Marián Labuda ve hře Jak se vám líbí
zahraje hned dvě role - staršího vévodu a jeho bratra Fredericka. Zamilovaného Orlanda ztvární Ladislav Hampl. Ve hře uvidíme dále Martina Dejdara, Ondřeje Pavelku, Danicu Jurčovou nebo Zuzanu a Soňu Norisovy.

V rozmarné komedii Večer tříkrálový režiséra Viktora Polesného se představí v roli šaška Miroslav Táborský jako šašek Feste ve Večeru tříkrálovém
Miroslav Táborský jako šašek Feste ve Večeru tříkrálovém
Feste Miroslav Táborský v alternaci s Jiřím Langmajerem a jako krásná Olivie Linda Rybová nebo Hana Igonda Ševčíková.

Bolek Polívka a Jan Přeučil v Kupci benátském
Bolek Polívka a Jan Přeučil v Kupci benátském
V dramatu Kupec benátský v hlavní roli židovského lichváře Shylocka exceluje Bolek Polívka, který si tentokrát zahraje s vlastní dcerou Annou, v roli Shylockovy dcery Jessiky. V roli kupce benátského, Shylockova ústředního protihráče, vystupuje František Výrostko, v roli Tubala, Shylockova přítele, Jan Přeučil.

Lucie Vondráčková (Desdemona) a Michal Dlouhý (Othello)
Lucie Vondráčková (Desdemona) a Michal Dlouhý (Othello)
Příběh žárlivého Maura, jeho milující ženy Desdemony a zrádného našeptávače Jaga patří k nejpopulárnějším Shakespearovským tragédiím. Snad proto je Othello tak trochu tradičním Shakespeare opět na Pražském hraděpředstavením na Shakespearovských slavnostech. Oblíbená tragédie dává možnost vyniknout Michalu Dlouhému v alternaci s Martinem Zahálkou. V roli Desdemony uvidíme Lucii Vondráčkovou nebo Zuzanu Vejvodovou, v dalších rolích pak například Oldřicha Navrátila či Jana Révaie.

V Bratislavě Shakespearovské slavnosti připravily pro rok 2007 novinku Sen noci svatojánské v režii Ľubo Pauloviče s Oldřichem Víznerem v roli Oberona a Sabinou Laurinovou v roli Titanie. V Praze a Brně se na tuto hru mohou diváci těšit v příštím roce.

Shakespeare opět na Pražském hraděPořadatelé na představení opět  pozvou děti z dětských domovů a ze Sdružení pěstounských rodin. Dobročinná akce proběhne v rámci spolupráce s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových, protože Jan Tříska v debatě s Dušanem Jamrichem a Emilem Horváthem
Jan Tříska v debatě s Dušanem Jamrichem a Emilem Horváthem
osobní záštitu nad Shakespearovskými slavnostmi převzala sama první dáma České republiky Livia Klausová.

Současně se Shakespearovými slavnostmi mohou příchozí zhlédnout v prostorách jižních zahrad Pražského hradu instalaci výstavy Maximální fotografie, která představí průřez dílem fotografa Ivana Pinkavy v souboru černobílých zvětšenin nazvaného Salome. Výstava fotografií je k vidění zdarma v Rajské zahradě a v zahradě Na valech od 10 do 21 hodin v červnu a červenci, v srpnu pak do 20 hodin a v září do 19 hodin.

Herci nového představení Bouře
Herci nového představení Bouře
Vstupenky na představení seženete v Praze v předprodejích Ticketpro za 280, 440 a 650 Kč a v den představení od 15 hodin v prostoru pokladen obou pražských scén. V Brně lístky prodává Centrální předprodej vstupenek za 250, 360 a 500 Kč.   

A lístky z přestavení nevyhazujte, protože je můžete Jan Tříska se vrací na Shakespearovské slavnosti jako otrok Kaliban
Jan Tříska se vrací na Shakespearovské slavnosti jako otrok Kaliban
použít jako 20% slevenku do známé restaurace Vikárka na Pražském hradě.

O lístky na představení Letních Shakespearovských slavností je v době teplých letních nocí jako vždy velký zájem, proto si je obstarejte co nejrychleji v předprodejích sítě Ticketpro. 

Více se o Letních Shakespearovských slavnostech dočtete na oficiálních stránkách Letních Shakespearovských slavností.

Více fotografií z Letních Shakespearovských slavností najdete ve fotogalerii.

Přejeme vám příjemnou zábavu.

Foto Janinka a agentura Schok

Režisér Bouře Jakub Korčák
Režisér Bouře Jakub Korčák
Zuzana Kajnarová
Zuzana Kajnarová
Dušan Jamrich
Dušan Jamrich
Martin Huba
Martin Huba

Editor: Janinka
Vytvořeno: 20.07.2007 02:06
Poslední změna: 17.08.2007 12:06

RSS

Hodnocení: 4.79 (14x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz