Kultura

Phil Collins a Genesis v Praze

Velkolepá scéna s množstvím decentních světelných efektů, nestárnoucí hity a elegantně stárnoucí Phil Collins. Tak by se dal charakterizovat pražský koncert skupiny Genesis.

Phil Collins a Genesis v PrazeLegendární skupina Genesis se Genesis nadšeně vítaly desetitisíce rukou
Genesis nadšeně vítaly desetitisíce rukou
po dlouhých patnácti letech vrátila na hudební scénu, oprášila starou slávu a vyrazila na turné s názvem Turn It All Again. K velké radosti fanoušků Genesis se koncert ve středu 20. června 2007 uskutečnil v Praze, ačkoliv byl původně plánován v Budapešti. Pro pražský koncert si kapela Genesis vybrala zcela netradiční prostor, a to rozlehlé parkoviště u stanice metra Českomoravská vedle Sazka Areny, kde vyrostlo velkolepé pódium.

Phil Collins a Genesis v PrazeFanoušci Genesis začali do Phil Collins a Genesis v Prazeprostoru koncertu proudit už pozdě odpoledne, protože mnozí z nich chtěli být u charismatického Phila Collinse co nejblíže. Poslední album skupiny Genesis si mohli fanoušci poslechnout v roce 1991. Ale i přes své dlouhé „mlčení" má Genesis i nadále obrovské množství fanoušků, jak dokázalo přes 20 tisíc diváků shromážděných na ploše u Sazka arény, mezi nimiž bylo slyšet němčinu, maďarštinu, polštinu, občas také angličtinu, ruštinu i holandštinu. Na svém turné se skupina Genesis představila ve složení zpěvák a bubeník Phil Collins, kytarista Mike Rutherford, klávesista Tony Banks, kytarista Daryl Stuermer a bubeník Chester Thompson.

Phil Collins a Genesis v PrazeProtože kapela Phil Collins a Genesis v PrazeGenesis již několik desítek let ovlivňuje nejen zahraniční ale i české hudebníky, vydali se na koncert Genesis například frontman Pražského výběru Michael Kocáb, kapelník skupiny Precedens Martin Němec nebo zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková.

Phil Collins a Genesis v PrazeFanoušci si přišli poslechnout především tradiční, legendární hudbu Genesis, což kapela dobře věděla, proto na pódiu během dvou a půl hodinového Phil Collins a Genesis v Prazekoncertu předvedla to nejlepší ze svého repertoáru. Příznivci Genesis slyšeli hity jako Land Of ConfusionHome By The Sea, In The Cage,  I Know What I LikeRipples, Turn It On Again, Mama, Throwing It All Away, Domino nebo Invisible Touch. Na závěr koncertu nechtěli nechat diváci Phila s Genesis z pódia odejít, a tak přišly na řadu ještě další dvě skladby jako Phil Collins vášnivě bubnuje
Phil Collins vášnivě bubnuje
přídavek, mezi nimi legendární I Can´t Dance. Koncert Genesis zakončila skladba The Carpet Crawlers.

Stejně jako v době největší slávy kapely i Phil Collins a Genesis v Prazetentokrát doprovázely Genesis nádherně barevné světelné efekty na mamutí scéně, připomínající obří černou rybářskou síť, zavěšenou na sedmi světelných věžích. Celá hudební show byla navíc promítána na dvě postranní oválná plátna, kde mohli diváci sledovat dění na scéně, přičemž se střídaly záběry na jednotlivé členy skupiny. Při některých skladbách byl k vidění i Phil Collins promítnutý přes celou plochu středového plátna v nadživotní velikosti. Postupně se rozsvěcela celá plocha a diváci mohli sledovat magickou hru světel a Phil Collins a Genesis v Prazevideoprojekcí. K vidění byl animovaný běžec, střídavě se vzdalující a přibližující tmavý hororový dům se zářícími okny, padající Phil Collins a Genesis v Prazekostky domina nebo skutečný ohňostroj, který sršel ze sedmi stožárů pódia. Nechyběla ani vzpomínka na časy dávno minulé v podobě videoprojekce „staré" sestavy Genesis včetně současné koncertní pětice.

Phil Collins působil při koncertu velmi uvolněně a své fanoušky si několikrát nadšeně vyfotil.  K největšímu souznění však Collins přinutil publikum před skladbou Domino, Phil Collins si české fanoušky vyfotil
Phil Collins si české fanoušky vyfotil
když pomocí reflektorů demonstroval domino efekt a Phil Collins povzbuzuje fanoušky do zpěvu
Phil Collins povzbuzuje fanoušky do zpěvu
ukazoval střídavě na levou, pravou, přední a zadní část publika, které vždy nadšeně zvedlo ruce a vesele zakřičelo. Nechybělo ani postrašení: „Až přijdete domů a strčíte klíče do zámku od dveří, uslyšíte tiché šustění. To jsou fantomové pod kobercem i ve zdech kolem vás. Ti vás budou strašit.",  smál se se zvláštním leskem v očích Collins. Na české diváky jistě také zapůsobilo, když Phil Collins uvedl začátek koncertu v češtině a stejně tak děkoval za jednotlivými skladbami česky a jakoby nechtěně ukazoval publiku papír s obrovskými českými slovy, které četl, ale zároveň si je i pamatoval. Velmi mile působilo i Phil Collins předčítá publiku české věty
Phil Collins předčítá publiku české věty
promítání Phil Collins a Genesis v Prazejednotlivých diváků na velké střední plátno. Vždy když se někdo z fanoušků na plátně poznal, následovala zajímavá emocionální reakce.

Kapela Genesis se se svými hudebními hity drží na předních příčkách světových hitparád téměř čtyři desítky let. Vznik kapely se datuje do roku 1967, kdy byl jejím frontmanem zpěvák Peter Gabriel. V roce 1970 přichází do Genesis bubeník Phil Collins, který ale časem mění bicí za mikrofon a začíná pro Genesis také skládat, tím začíná nejslavnější éra Genesis a jejich skladba I Can´t Dance
Genesis a jejich skladba I Can´t Dance
kapely. Phil Collins a Genesis v PrazeV roce 1991 se Collins vydává na sólovou dráhu a na jeho místo nastupuje zpěvák Ray Wilson, s nímž ale věhlas skupiny Genesis opadl. Naštěstí se Phil Collins vrátil. I tentokrát nás skupina Genesis přesvědčila, že ani po letech neztratila nic ze svého „klasického" hudebního stylu.

Phil Collins a Genesis v PrazePokud jste se na koncert Genesis v Praze nedostali nebo se vám naopak líbil natolik, že byste ho chtěli vidět ještě jednou, vězte, že turné skupiny Genesis vyvrcholí 14. července 2007 koncertem v Římě, na který budou mít fanoušci přístup zdarma.

Phil Collins a Genesis v PrazePhil Collins a Genesis v PrazePhil Collins a Genesis v PrazePhil Collins a Genesis v PrazePhil Collins a Genesis v PrazePhil Collins dnes a za mlada
Phil Collins dnes a za mlada
Phil Collins a Genesis v PrazePhil Collins a Genesis v Praze
Phil Collins a Genesis video
Phil Collins a Genesis
Hrátky Phila Collinse s diváky video
Hrátky Phila Collinse s diváky

Editor: Janinka
Vytvořeno: 22.06.2007 03:56
Poslední změna: 29.06.2007 10:52

RSS

Hodnocení: 4.80 (51x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz