Společnost

V objektivu senior

V objektivu senior je název putovní výstavy velkoformátových fotografií, která byla zahájena ve středu 6. června na Vítězném náměstí v Praze - Dejvicích.

Jedna z fotografií Romana Sluky
Jedna z fotografií Romana Sluky
Pryč se Osminásobný otec Jan Saudek s přítelkyní Pavlínou a synem Matějem
Osminásobný otec Jan Saudek s přítelkyní Pavlínou a synem Matějem
smutky, osamělostí a depresí! Ani starší a staří lidé nemusejí podléhat svým chorobám a trápením. Potřebují mnohdy jen posílit a podpořit.Tak by mohl znít podtitul putovní výstavy velkoformátových fotografií V objektivu senior. Nebylo snad možné vybrat lepšího garanta než vesele stárnoucího fotografa a relativně čerstvého osminásobného otce Jana Saudka, který se svými léty příliš netrápí. Jak sám Saudek řekl, je spíše gerontem než garantem výstavy, a snad právě proto přizval k účasti ve fotografickém projektu svého mladšího kolegu, fotografa Romana Sluku.

Co si myslí Jan Saudek o fotografu Romanu Slukovi? Gesto vypovídá za vše
Co si myslí Jan Saudek o fotografu Romanu Slukovi? Gesto vypovídá za vše
Aby mohl být Květa Topinková se svým dílem
Květa Topinková se svým dílem
propojen mladistvý elán tvůrců fotografií s různými úhly pohledu na stáří, hledali svůj pohled na stáří skrze hledáčky fotoaparátů také studenti Pražské fotografické školy a Institutu fotografických studií v Brně. Mladí fotografové tak díky tomuto nevšednímu projektu měli možnost nahlédnout do duší starých lidí, poznat jejich svět, pocity a zkušenosti a naučit se vnímat aspekty stáří a vidět v něm i životní moudro a bohatství.

V objektivu seniorA právě V objektivu seniorPražané v Dejvicích na Vítězném náměstí měli možnost se zúčastnit jako první zahájení výstavy V objektivu senior. Výstava není tradičně nainstalována někde v šeru galerii, ale přímo v plenéru, na otevřených veřejných prostranstvích, aby přístup k fotografiím měli úplně všichni. Jak řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, Vítězné náměstí zažilo různé oslavy i demonstrace, ale výstava pod širým nebem se tu koná úplně poprvé.

V objektivu seniorNení náhodou, že patronkou výstavy se stala Tereza Kostková, Jan Saudek se na přestřižení stuhy neskutečně soustředil
Jan Saudek se na přestřižení stuhy neskutečně soustředil
která za pár týdnů očekává narození svého prvního potomka. Tereza je totiž i patronkou nadačního fondu Veselý senior, který si klade za cíl podporovat seniory a zařízení pro ně určená.

Moderátor vernisáže výstavy fotografií V objektivu senior Marek Eben také vyzpovídal manželku právě se z nejvyšší hory světa navrátivšího pražského primátora Pavla Béma, Radku Bémovou, která společně s fotografy Janem Saudkem a Romanem Slukou slavnostně zahájila výstavu tradičním přestřižením stuhy.

V objektivu seniorNávštěvníci Veselý senior objektivem Romana Sluky
Veselý senior objektivem Romana Sluky
výstavy či spíše kolemjdoucí si mohou prohlédnout na velkoplošných fotografiích tváře a postavy těch starších z nás, zachycené při běžných žitovních situacích nebo vesele stylizované, a to především na portrétech Romana Sluky. Vrcholem výstavy jsou fotografie rodičů Jana Saudka.

Také Jan Saudek přispěl na seniory troškou do mlýna
Také Jan Saudek přispěl na seniory troškou do mlýna
Putovní výstava Tereza Kostková s fotem Romana Sluky
Tereza Kostková s fotem Romana Sluky
fotografií V objektivu senior se z Dejvic, kde bude k vidění do 20. června, přesune do Hradce Králové jako doprovodná akce hudebního festivalu Rock for People od 4. do 6. července. Poté budou fotografie putovat do Ostravy na daší hudební akci Colours of Ostrava v období od 12. do 15. července. V Uherském Hradišti výstavu mohou zájemci zhlédnout během Letní filmové školy v období od 20. do 29. července, na jejímž programu bude 200 celovečerních a 250 krátkometrážních filmů rozdělených do několika cyklů, z nichž Člověk a stáří je věnován seniorům. Slavnostního zahájení festivalu v Uherském Hradišti se zúčastní také Václav Havel. Naposledy budou fotografie představeny v Brně.

Matěj Saudek
Matěj Saudek

Marek Eben se zdraví s Matějem Saudkem
Marek Eben se zdraví s Matějem Saudkem
Jan Saudek se od přítelkyně Pavly a syna Matěje nehnul ani na krok
Jan Saudek se od přítelkyně Pavly a syna Matěje nehnul ani na krok
V objektivu seniorV objektivu seniorV objektivu seniorV objektivu seniorV objektivu senior

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.06.2007 07:22
Poslední změna: 10.06.2007 10:22

RSS

Hodnocení: 4.83 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz