Kultura

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýli

V sobotu 7. dubna začne v tropickém skleníku Fata Morgana již čtvrtý ročník oblíbené výstavy exotických motýlů, při níž bude skleníkem do konce dubna poletovat 4000 exotických okřídlených krasavců.

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliV botanické zahradě Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliv Troji se každý měsíc konají nějaké zajímavé akce. V průběhu měsíce dubna budou moci návštěvníci obdivovat pestrobarevné motýly, kteří přiletí ve stádiu kukly letadlem z Anglie, konkrétně z motýlí farmy ve Stradfordu nad Avonou. Na své trase tedy motýlí kukly urazí vzdálenost úctyhodných 1600 kilometrů, přičemž využijí služeb křídel letecké společnosti.

Otakárek Papilio memnon z Asie
Otakárek Papilio memnon z Asie
Příchozí a hlavně trpěliví návštěvníci pak budou mít možnost být Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýlipřítomni v tropickém skleníku Fata Morgana malému zázraku, líhnutí motýlů z kukel, které budou umístěny v takzvaných líhništích.

Ostatně exotičtí motýli jsou poměrně nároční, proto je nutné ve skleníku Fata Morgana vytvořit optimální tropické podmínky. Motýlí kukly budou umístěny na terasu skleníku do líhnišť, což jsou prosklené vitríny s otevřenou vrchní stěnou, kudy vylíhnutí motýli vylétají do volného prostoru skleníku.

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliJeště než budou kukly motýlů přeneseny do líhnišť, je potřeba je pevně umístit na dřevěné tyčky, které simulují větve v přírodě. Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliPřipevnění motýlích kukel probíhá tak, že se každá kukla speciálním lepidlem přilepí za „zadeček", čímž je umožněna líhnoucímu se motýlovi opora, s jejíž pomocí se dokáže vymanit z pevného sevření kukly.

Pro motýly jsou ve Babočka Caligo memnon si pochutnává na banánu
Babočka Caligo memnon si pochutnává na banánu
skleníku zajištěny i další životně důležité podmínky, a to vysoká teplota a vzdušná vlhkost včetně hojnosti kvalitní stravy, která je servírována na speciálních krmítkách v podobě nahnilého ovoce a medového roztoku. Motýli labužníci si ovšem také mohou smlsnout na nektaru z právě  rozkvetlých květů ve skleníku.

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliTropičtí motýli, které zastupují například martináči, otakárci a babočky, pocházejí z různých koutů světa od Afriky, Kanárských ostrovů, Filipín, Thajska, Malajsie až po střední a jižní Ameriku. Nebudou chybět ani zástupci motýlů z jižní Evropy. Výstava v botanické zahradě je unikátní tím, že na ní mohou návštěvníci kromě tropické flóry skleníku vidět na 4000 poletujících motýlů téměř 40 druhů.

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliNa slavnostním zahájení Výstavy exotických motýlů v pátek 6. dubna po 9. hodině vystoupí děti z Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliMateřské školy Motýlek.

Tropický skleník Fata Morgana a výstavu exotických motýlů můžete navštívit v průběhu dubna až do 29.4. vždy od úterý do pátku mezi 9. a 18. hodinou. Za vstupné do botanické zahrady zaplatíte 100 korun.

Do tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýliDo tropického skleníku Fata Morgana přiletí motýli

Editor: Janinka
Vytvořeno: 04.04.2007 08:00
Poslední změna: 05.04.2007 06:58

RSS

Hodnocení: 4.66 (98x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz