Kultura

Zahájení sezóny v pražské zoologické zahradě

Zoologická zahrada v Troji zahájí v neděli 1. dubna novou sezónu. Návštěvníci zoo se zúčastní křtin malé žirafy a tří kozlíků a při doprovodném programu budou moci vidět ukázky tradičních lidových řemesel.

Nejmajestátnější zástupce čeledi zlatohlávkovitých - Goliathus goliathus
Nejmajestátnější zástupce čeledi zlatohlávkovitých - Goliathus goliathus
Pražská zoologická zahrada umožňuje již více než 75 let svým návštěvníkům výlet do divoké přírody mezi exotická zvířata. Letos trojská zoo očekává významnou událost, kterou je narození prvního potomka gorilí mamince Kambě.

V pražské zoo bydlí také největší hlodavci světa, jihoamerické kapybary
V pražské zoo bydlí také největší hlodavci světa, jihoamerické kapybary
V roce 2006 oslavila Pražská zoologická zahrada tři čtvrtě století svého trvání. První návštěvníci prošli jejími branami 28. září 1931. Pojďme se ale nejprve podívat trochu zpátky do historie.

Ačkoliv zakládání prvních zoologických zahrad na světě začalo již o dvě století dříve než založení zoo v pražské Troji, můžeme říct, že dnešní Pražská zoologická zahrada může směle konkurovat těm ve světě.

Zahájení sezóny v pražské zoologické zahraděÚplně první česká zoologická zahrada vznikla v roce 1919 v Liberci a pražská ji po dvanácti letech úspěšně následovala. Prvními předchůdci zoologických zahrad byly ve středověku zvěřince, které byly tehdy jedinou možností, jak si prohlédnout exotická zvířata.

Mládě žirafy Rothschildovy
Mládě žirafy Rothschildovy
Pražská zoologická zahrada začala vznikat na pozemcích v Praze 8 - Troji, které daroval městu statkář Alois Svoboda. První návštěvník prošel branou pražské zoo 28. září 1931, kdy byla jen staveništěm a zvířata tehdy "bydlela" ve vile prvního ředitele zoo, Jiřího Jandy. Úplně prvním zvířetem pražské zoo byla lvice Šárka, která byla dárkem od cirkusu Rebernigg a Ladní plameňáci
Ladní plameňáci
která také žila u Jandy doma ve vile. Když byly dokončeny první ubikace pro zvěř, začala se zvířata stěhovat Jandovy vily do skutečné zoo.

Prvním zvířetem, které se oficiálně zabydlelo v trojské ZOO, byla vlčice Lotta. Následovali koně Převalského, jejichž chovem Pražská zoologická zahrada celosvětově proslula. Mimo jiné také Pražská zoologická zahrada jako první na světě uměle odchovala ledního medvěda a ve světě je známá také díky úspěšnému chovu levharta mandžuského nebo leguána kubánského.

Štíři žijí v temnotě
Štíři žijí v temnotě
Na konci 30. let 20. století přišla 2. světová válka a s ní v roce 1941 ničivé povodně. Život v pražské zoo se zastavil, chyběly peníze na její provoz. Proto se zaměstnanci rozhodli v roce 1942 vybudovat přímo v zoologické zahradě dřevěný cirkusový stan, kde pořádali se zvířaty cirkusová představení. Z pavilonu plazů
Z pavilonu plazů
Po skončení války se počet zvířecích obyvatel zoo opět rozrůstal a to hlavně díky přírůstkům z německých zoo, Berlína a Drážďan.

50. léta přinesla významný chovatelský úspěch v podobě vedení mezinárodní plemenné knihy koně Převalského. Dalšího velkého rozkvětu se pražská zoologická zahrada dočkala na přelomu tisíciletí, kdy vznikla celá řada nových pavilónů, jako např. Mezi slony indickými
Mezi slony indickými
Africký dům, pavilón Indonéské džungle či pavilón goril.

Velkou ránu pražská zoo utrpěla při ničivých povodních v roce 2002, které zahubily mnoho zvířat. Během povodně bylo evakuováno přes 1000 zvířat, mnoho zvířat, převážně ptáků, bylo vypuštěno do volné přírody. Bohužel ale při povodni zahynula Makakové magoti
Makakové magoti
některá vzácná zvířata, např. gorilí samec Pong, slon indický jménem Kadíra, hrošice Lentilka, 30 ibisů skalních a 9 kolpíků afrických včetně 2 nejstarších samic na světě. Známý je smutný příběh lachtana Gastona, který zahynul při své 400 kilometrové pouti na řece Labi. Ačkoliv tento oblíbený lachtan zahynul, zanechal po sobě stejně šikovného potomka. Zahájení sezóny v pražské zoologické zahraděPo povodních pražská zoologická zahrada prošla velkou rekonstrukcí, byla postavena nejzajímavější a zároveň největší stavba pro zvířata v České republice, pavilon Indonéské džungle, slavnostně otevřený 29. 11. 2004.

Přírodním parkem Trojské kotliny, kde se pražská zoo nachází, projde ročně přes milion návštěvníků, kteří na 60 hektarech plochy se skalami, loukami a lesy mohou pozorovat téměř 5000 zvířat v celkem Gorilí samec Richard
Gorilí samec Richard
9 pavilonech. Zavítat příchozí mohou do pavilonu goril, žiraf, kočkovitých šelem, tučňáků, želv nebo Afrického domu.

Ale vraťme se do pavilonu goril za naší nastávající maminkou, pětatřicetiletou samicí Kambou, která do pražské zoo přišla ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové 1. prosince 2005. V pavilonu goril
V pavilonu goril
Kamba je gorila nížinná, která se pravděpodobně narodila se v roce 1972 v Kamerunu a jako dvouletá byla odchycena lidmi a nadále pobývala v zoologické zahradě. Pokud jsou mláďata od útlého věku chována v zajetí, nejsou pak jako dospělé samice se schopny naučit věci spojené s porodem a péčí o narozené mládě. Proto byla Kamba začleněna do skupiny goril, kde o své mládě, malou Hostina v pavilonu dravých ptáků
Hostina v pavilonu dravých ptáků
gorilku Moju, pečuje matka Kijivu. V květnu se očekává narození prvního Kambina potomka a podle jejího obrovského břicha není ani vyloučeno, že se Kambě narodí gorilí dvojčata, což by byl světový unikát. I když je Kamba už "starší" samicí, s předchozím partnerem mládě ne a ne přijít. Spící hrabáč kapský
Spící hrabáč kapský
Doufejme tedy, že se Kamba naučí, jak pečovat o mládě, aby i ona mohla úspěšně splnit mateřskou roli, protože vzhledem k jejímu věku je tak pobyt v pražské gorilí rodině jednou z posledních reálných šancí na mateřství.

Rodinka puštíků bělavých
Rodinka puštíků bělavých
Ale Kamba není sama, kdo očekává narození gorilího miminka. V červnu by měla svého druhého potomka porodit samice Kijivu, matka malé Moji. Kromě Kamby dospělí i děti s oblibou pozorují veselou a zlobivou gorilku Moju nebo jejího trochu líného tatínka Richarda. Dalším a posledním členem rodiny je gorila Shinda.

Přicházející jaro je ideálním obdobím pro návštěvu Pražské zoologické zahrady. A kdo ví, třeba právě vy budete svědkem narození prvního Kambina mláděte. Pokud zrovna v trojské zoo nebudete, můžete Kambu i ostatní gorily sledovat sledovat online 24 hodin na webové kameře.

Lachtani v bazénu video
Lachtani v bazénu

Editor: Janinka
Vytvořeno: 31.03.2007 12:55
Poslední změna: 05.04.2007 08:04

RSS

Hodnocení: 4.26 (19x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz