Sranda a veselosti

Jak oslovovat kolegu v zaměstnání

Šok prožili japonští zaměstnavatelé v jedné ze svých firem na Slovensku, když se dozvěděli, jak jejich zaměstnanci běžně mluví. Důležitost, kterou dnes mnohé firmy kladou na ladění firemní kultury, jakož i půvabné anglické definice některých slovenských výrazů vedly k tomu, že japonští manažeři poslali svým slovenským kolegům tento dopis.

V úvodu dokumentu se píše, že k majitelům firmy se doneslo, že slovenští zaměstnanci běžně používají urážlivá slova. Toto chování považují za porušování firemní politiky a za vysoce neprofesionální. Proto požadují okamžité plnění následujících pravidel:

1. Words like jebal pes, kurva život, kokot and other such expressions will not be tolerated or used for emphasis or dramatic effect, no matter how heated a discussion may become.

2. You will not say dojebal when someone makes a mistake, or srali na mňa if you see someone being reprehended, or hovno when a major mistake has been made. All forms and derivations of the verb srať and jebať are utterly inappropriate and unacceptable in our environment.

3. No project manager, section head or administrator under any circumstances will be referred to as kokotenko, kokot, jebnutý or hajzel.

4. Lack of determination will not be referred to as sráč nor will persons who lack initiative be referred to as kokotko.

5. Unusual or creative ideas offered by management are not to be referred to as kokotiny.

6. Do not say chod jebať svoju mamu if somebody is persistent; do not add pojeb, if a colleague is going through a difficult situation. Furthermore, you must not say dojebali sme to (refer to item 2) nor na toto dojebeme when a matter becomes excessively complicated.

7. When asking someone to leave you alone, you must not say choď do piče nor should you ever substitute "May I help you?" with, "Co, do piče, chceš?".

8. Under no circumstances should you ever call your elderly industrial partners skurvený dodávateľ.

9. Do not say choďte do piče s tou kokotinou when a relevant project is presented to you, nor should you ever answer metrovy kokot do tvojho zadku when your assistance is required.

10. You should never call partner representatives as jebnutá sviňa or skurvený hajzel.

11. Last but not least, after reading this note, please do not say môžem si s týmto vytrieť zadok! Just keep it clean and dispose of it properly.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 21.03.2008 04:03
Poslední změna: 16.04.2008 07:27

RSS

Hodnocení: 4.41 (69x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz