Osobní deníček

Zoo Liberec má mládě žirafy a orlosupa

V Zoo Liberec se koncem února 2011 narodila dvě vzácná mlaďata. V pátek 18. února 2011 v podvečer se vylíhlo mládě vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus) a v sobotu 19. února 2011 se pak narodila samičky žirafy Rothschildovy (Giraffa camelopardalis rothschildi).

Žirafí mladě Bwindi
Žirafí mladě Bwindi
V obou případech jde o velký úspěch. Orlosupí mládě se už potřetí za sebou podařilo odchovat přirozenou cestou, tedy výhradně rodiči na hnízdě a nikoli v umělé líhni. Žirafí mládě, které dostalo jméno Bwindi, se zase narodilo po dvouleté pauze a je prvním potomkem mladého samce Mikea, jenž letos dosáhne teprve 5 let, matkou je 18 letá samice Nancy, která je nejstarší žirafou v nyní sedmičlenné skupině. Oba druhy jsou zařazeny do Evropského záchovného programu, a požívají tedy coby ohrožené druhy nejvyšší míru ochrany.

Malý orlosup bradatý je v Zoo Liberec již 13. mládětem od roku 2001, kdy pár Božena a Pišta povili své první. Všech 12 odchovaných kusů vypustila liberecká zoo do volné přírody v horských masívech Francie, Itálie či Španělska. Dá se předpokládat, že letošní orlosup bude své předchůdce následovat. Orlosup se vyskytuje už jen na několika horských místech Evropy, Střední Asie a Afriky. Zoo Liberec má mládě žirafy a orlosupaObývá výšky až 4000 m. n. m., v zimních měsících sestupuje do 500 - 800 m. Dosahuje délky až 115 cm, s rozpětím křídel 280 cm. Váží 5 - 7 kg. Oblast hrudníku a břicha je zbarvena do tmavě oranžové barvy. Zbarvení je způsobeno třením o vápenaté skály obsahující oxid železitý. Hnízda si buduje během prosince a ledna v malých jeskyních na skalnatých útesech nebo v hlubokých roklích s příkrými svahy. Žije v trvalých párech. Samička snese 1 - 2 vejce, která zahřívá 55 - 58 dní. Orlosup bradatý je mrchožroutem, jako jediný dravec se až z 90% živí kostmi. Ty shazuje z výšky na skály, aby se rozbily a jedinec se dostal k morku.

Mládě žirafy je již k vidění v pavilónu afrických kopytníků. Žirafy se dnes ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16 - 18 státech Afriky, od Sahary až po řeku Orange, v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky, jako je Senegal, Gambie či Mali byly žirafy v posledních třiceti letech již vyhubeny.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 26.02.2011 12:31
Poslední změna: 26.02.2011 09:46

RSS

Hodnocení: 5.00 (1x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2021, webmaster@people.cz